Jos olet käynyt, tai edes suunnitellut käyväsi Afrikassa safarilla, olet mitä todennäköisemmin kuullut termin ”The Big 5”. Suuri viisikko, Afrikan savannien ehkä himoituimmat lajit. Termi on peräisin metsästyspiireistä ja pohjautuu siihen, että nämä viisi eläinkunnan lajia ovat kaikista vaikeimmat saalistaa niiden ennakoimattoman käytöksen vuoksi. Vaikka safarilla ja metsästyksellä ei välttämättä olekaan mitään tekemistä toistensa kanssa, on tuo metsästystermi löytänyt paikkansa myös safarioperaattoreiden ja -matkailijoiden sanavarastosta ja big 5:n näkemisestä on tullut monen safarikävijän tärkein tavoite.
Krugerin kansallispuistossa Big 5:n näkemisen sanotaan olevan kohtalaisen helppoa. Ilokseni pääsimme toteamaan asian myös itse, sillä meillä kävi jopa niin hyvä tuuri, että yhden päivän aikana pääsimme näkemään kaikki viisi ainakin kertaalleen!
Mutta mistä tämä kuuluisa ja kiinnostusta herättävä ryhmä koostuu?
1. Afrikan Leijona
Viidakon kuningas on kiistämättä paikkansa haluttujen eläinbongausten listalla ansainnut. Kovin moni asia ei vedä yhtä hiljaiseksi kuin leijonaa silmiin tuijottaminen. Se ylväys, se itsevarmuus ja se viekkaus, joka näiden mahtipontisten kissapetojen silmistä paistaa, se on jotain näkemisen arvoista. Kuvissa välittyy vain murto-osa siitä upeasta näystä, joten tämä todellakin on koettava itse. Näitä elegantteja ja kauniita, mutta niin kovin armottomia saalistajia näkyi Krugerin luonnonpuistossa joka päivä, useimmiten vielä pariin-kolmeen otteeseen, ja aina laumoissa. Vaikka leijonia tulikin nähtyä usein, ei näitä kissapetoja tuijotellessa aika todellakaan käynyt pitkäksi!
Tiesitkö muuten että leijona voi nukkua 20 tuntia päivästä ja naaraat ovat selkeästi uroksia aktiivisempia saalistamaan?
2. Afrikan sarvikuono
Surullisen kuuluisa sarvikuono, tuo uhanalainen laji, jota salametsästäjät himoitsevat sen sarven valtavan arvon vuoksi. Ikävää on, että Aasiaan suuntautuvassa pimeässä kaupassa yhden sarven arvo voi olla jopa yli 300 000 dollaria, joten köyhässä maassa salametsästäjille riskinotto on todella houkuttelevaa, kun yksi onnistunut saalistus voi muuttaa koko elämän. Onneksi sarvikuonojen suojelemiseksi tehdään valtavasti töitä ja valvontaa on lisätty suojelualueilla paljon. Vaikka salametsästystä ei täysin olekaan pystytty kitkemään, näyttää sarvikuonokantojen tilanne monin paikoin jo hieman valoisammalta. Sarvikuonoja Afrikassa on kahta eri lajia, isosarvikuono ja pensassarvikuono ja näistä nimenomaan pensassarvikuono on erityisen uhanalainen, vaikka senkin kanta on jo tuplaantunut pahimmista vuosistaan.
Me olimme lopulta onnekkaita ja pääsimme tuijottamaan sarvikuonoa kolmeen eri otteeseen tällä reissulla. Sarvikuono on upean näköinen otus ja joinain hetkinä sen rauhallista liikkumista katsellessa meinasi jopa unohtua, kuinka vaarallisesta eläimestä on kyse. Jykevä, rauhallisesti liikkuva ja hiukan kömpelöltäkin näyttävä eläin nimittäin on luonteeltaan varsin aggressiivinen ja juoksee jopa 2 500 kilon painostaa huolimatta parhaillaan jopa 55km/h vauhdilla.
3. Afrikannorsu
Aasian sukulaistaan jykevämpi laji. Afrikannorsut ovat maailman suurimpia maalla eläviä eläimiä ja allekirjoittaneen ylivoimainen suosikki. Ei ole norsua voittanutta, vaikka täytyy myöntää, että tällä reissulla leijonat nousivat kyllä vahvasti jo kisaan mukaan.
Krugerissa norsuja näkyi niin tiheään, että laskuissa ei enää pysynyt perässä ja loppuvaiheissa autoa ei välttämättä edes jaksettu parin norsun takia pysäyttää. Ja minä kun olin etukäteen huolissani, näkisinkö norsuja ollenkaan…..
Kuten sarvikuonojen, myös norsujen osalta huoli lajin tulevaisuudesta on kova norsunluukaupan vauhdittaman salametsästyksen vuoksi. Vielä 1900-luvun alussa norsuja oli Afrikan mantereella arviolta 3-4 miljoonaa, mutta uusimpien arvioiden mukaan kanta on pudonnut jo noin 400 000 tasolle. Kuten sarvikuonojenkin osalta, myös norsujen osalta suojelua tehdään, ja onpa norsunluun suurin tuoja Kiinakin viimein luvannut kieltää norsunluukaupan maassaan. Nähtäväksi jää, kuinka kysynnälle käy, sillä pelko pimeiden markkinoiden räjähtämisestä on suuri.
Vaikka norsujenkin kannat ovat pienentyneet joillain alueilla dramaattisesti, on toisaalla taas liian suurista norsukannoista jopa haittaa. Norsut nimittäin ovat kaikista eniten luonnolle tuhoa aiheuttavia eläimiä, aikuisen norsun syödessä parhaimmillaan lähes 200kiloa kasveja päivässä, aiheuttaen muunmuassa puiden rungoille merkittävää tuhoa.
4. Afrikan leopardi
Leopardin näkeminen ei olekaan ihan helppoa, sillä laji on tunnettu loistavasta naamioitumiskyvystään. Me olimme kuitenkin melkoisen onnekkaita ja päädyimme näkemään leopardin aivan tien vieressä, ja pääsimme jopa (järjettömässä liikennesekamelskassa) seuraamaan leopardia useiden minuuttien ajan aivan lähietäisyydeltä.
Sen sanon, että leopardi on eläimenä upea! Sen viekas katse ja sulavat liikkeet ovat kaunista katseltavaa. Se viileys ja varmuus, jolla leopardi liikkuu on aivan huikean näköistä. Monestakaan eläimestä en voi sanoa, että onpa se järjettömän kaunis, mutta leopardi kyllä on yksi niistä!
Leopardeja löytää usein puiden oksilta piileksimässä, joten safarilla kannattaa suunnata katsetta myös ylöspäin. Leopardin lähelläolon voi havaita myös puiden oksilla roikkuvista saaliista, sillä leopardit raahaavat saaliinsa ylös puuhun turvaan muilta saalistajilta.
5. Kafferipuhveli
Kafferipuhveli, eli afrikan puhveli on laji, jonka kuulumista tähän ryhmään alkuun hieman vierastin. Kaikki muut listalla olevat lajit ovat mielestäni varsin kiehtovia, mutta puhveli on jotenkin.. Noh, tylsä. Sehän on vain nautaeläin hassuilla sarvilla!
Puhvelien hienous on kuitenkin siinä, että ne liikkuvat usein isoissa laumoissa, laumojen koon yltäessä parhaillaan jopa 1000 yksilöön. Big 5-päivänä bongasimme vain muutaman satunnaisen puhvelin joella, mutta eräänä toisena päivänä saimme tästä laumavietistä hyvän maistiaisen, kun yli satapäinen lauma vyöryi eteemme autotielle.
Syy puhvelien kuulumiseen Big 5-listalle on kuitenkin juuri tuossa listan alkuperässä, eli metsästyksen vaikeudessa. Kafferipuhveli on yksi Afrikan vaarallisimmista eläimistä ja sen on tiedetty tappaneen enemmän metsästäjiä kuin yksikään muu eläin Afrikassa.
Big 5 Krugerissa
Kuten todettua, Krugerissa saimme nähdä kaikkien Big 5:n lajien edustajat yhden päivän aikana ja vieläpä pääteiden varrella! Krugerissa ei siis tarvitse edes poistua asfaltoiduilta teiltä tehdäkseen mitä parhaimpia eläinbongauksia, ja vieläpä täysin omin avuin! Useamman näistä lajien edustajista näimme jopa useampaan kertaan saman päivän aikana ja suurimman osan useampanakin päivänä. Me bongasimme koko big 5:n itseksemme ajellessa pitkin Krugerin teitä, eli ilman opastakin on varsin hyvin mahdollista tehdä kovia eläinbongauksia safarilla.
En tiedä, kuinka yleistä Big 5:n näkeminen yhdessä päivässä on, mutta ainakin minä olin aika tohkeissani. Vielä kun tuohon samaan päivään sisällytettiin gepardiperheen bongaus, oli pakko todeta, että ei safaripäivästä paljoa parempi voinut enää tulla!
Big 5:n lajit ovat kuitenkin Krugerissa varsin yleisesti nähtyjä ja eläimet liikkuvat päivän aikana melko vähän, joten leirien infopisteiltä löytyy tuoreet tiedot muiden tekemistä havainnoista kartalle merkittynä bongauksia helpottamaan. Ainoastaan sarvikuonojen havaintoja ei raportoida niiden suojelun maksimoimiseksi.