Etelä-Afrikan lounaiskulma on viininystävän paratiisi, eikä Kapkaupunkiin matkaava yksinkertaisesti voi välttyä kuulemasta lähiseutujen viinintuottajien meriiteistä, oli kiinnostunut viineistä tai ei. Viinintuotanto on vahvasti läsnä, ja Kapkaupunki onkin ympäröity maineikkailla viinintuottaja-alueilla siten, että runsaudenpula iskee auttamatta, jos on yhtään kiinnostunut vierailuista viinitiloilla. Itseasiassa jopa Kapkaupungin keskustasta, aivan Pöytävuoren juureltakin löytyy maineikas viinitila, Groot Constantia. Kauas ei siis tarvitse matkusta päästäkseen viiniköynnösten ja laadukkaiden viinien keskelle Kapkaupungissa.
Viime vuonna Kapkaupungissa käydessämme tutustuimme paitsi tuohon Groot Constantian viinitilaan, kiertelimme hiukan enemmän myös läheisen Stellenboschin viinitiloilla. Tänä vuonna sukelsimme viiniköynnösten keskelle Stellenboschin naapurissa, Franschhoekissa.
Näillä maineikkailla viinintuottaja-alueilla kiertäessä ei ole epäilystäkään, etteikö viinintuotanto, sekä myös -turismi kukoistaisi. Alueet on kuin luotu viininrakastajan matkakohteiksi upeine viinitiloineen, sekä henkeäsalpaavine maisemineen.
Kuvittele itsesi istumassa vanhan ja maineikkaan viinitilan mahtipontisen päärakennuksen terassilla, siemailemassa palkittua viiniä auringon paistaessa ja viiniköynnösten levittäytyessä edessäsi. Etelä-Afrikan aurinko paistaa ja ympärillä levittyy vain kauneutta. Sellaista pääsee kokemaan lukemattomilla viinitiloilla sekä Stellenboschissa, että Franschhoekissa, molemmat vain noin tunnin ajomatkan päässä Kapkaupungin ytimestä.
Viisas matkailija toki jää yöksi jollekin viinitilalle ja nauttii elämästään useamman päivän, mutta myös päiväretkelle ja useamman viinitilan kierrokselle alue on mitä mainioin.
Jos näitä alueita tulisi verrata keskenään, on suurimmat erot alueiden koossa ja tunnettuudessa. Stellenbosch on huomattavasti naapuriaan Franschhoekia suurempi, tunnetumpi ja siten myös suositumpi. Stellenbosch, tuo Etelä-Afrikan toisiksi vanhin kaupunki on täynnä historiaa, ja se mielletäänkin Etelä-Afrikan viinintuotannon keskukseksi – nimekkäitä viinitiloja on paljon, ne ovat suuria, tunnettuja ja arvokkaita. Tekemistä on vierailijalle tarjolla muutenkin laajasti. Ei siis ihme että monelle Stellenbosch on synonyymi Kapin viineille.
Puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Franschhoek ei yllä meriiteillään lähellekään Stellenboschia. Franschhoek on kuin se ujo pikkusisko – tarjonnaltaan vaatimattomampi ja selkeästi pienempi. Alue on tiiviimpi, viinitilat levittyvät pienemmälle alueelle ja ovat vähemmän tunnettuja. Kuulostaa mitäänsanomattomalta, mutta todellisuudessa tilanne on päinvastainen, sillä minä ehkä jopa pidin pikkuisen enemmän Franschhoekista. Se oli helpommin hahmotettava ja varsin sympaattinen. Jotenkin kotoisampi, eikä aivan yhtä pröystäilevä kuin naapurinsa. Toki alueiden yleistäminen on vaarallista, etenkin näin suppealla kokemuksella, mutta puhun vain itselleni syntyneistä vaikutelmista näiden lyhyiden vierailujen ja laajan taustatyön perusteella.
Mutta kumpi on parempi, Stellenbosch vain Franschhoek? Molemmissa vierailleena voin sanoa, että kumpi vaan on upea vierailukohteena, eikä vikaan juurikaan voi mennä. Kokemus riippuu paljon enemmän viinitiloista, joilla päättää vierailla, ennemmin kuin alueista itsestään. Mutta päivävierailijan näkökulmasta Franschhoekilla on yksi valttikortti, jolla se pesee Stellenboschin mennen tullen, nimittäin viiniratikka!
Kyllä vain, alueella kulkee raitiotielinja, jota pitkin pääsee vierailemaan alueen viinitiloilla.
Kuvittele kaikista suurkaupungeista tuttu hop on – hop off -konsepti, ja pistä se keskelle viinitiloja. Ja sitten vielä reitille ratikka, joka huokuu vanhanajan tunnelmaa. Voit hypellä tilalta toiselle mielesi mukaan, ja viipyä juuri sen ajan kuin itse haluat. Kun olet valmis jatkamaan, odotat vain seuraavaa ratikkaa (tai bussia) joka kuljettaa sinut seuraavalle tilalle. Ei aikataulutettua kiertoajelua, ei ryhmässä liikkumista, vaan joustavuutta ja helppoutta oman mielen mukaan ilman, että tarvitsee omaa autoa. Nerokasta!
Järjestetty viiniratikka-kierros on kuitenkin nimenä hiukan harhaanjohtava, sillä kierroksia on kahdeksaa eri reittiä, ja jokaisella reitillä vain 1-2 viinitilan välisen matkan pääsee kulkemaan tällä vanhalla ja suloisella ratikalla. Muut välit kuljetaan pienillä, ratikan ulkomuotoa etäisesti jäljittelevillä pikkubusseilla.
Bussit ja ratikat operoivat keskimäärin 35 minuutin vuorovälillä, joka mahdollistaa joko lyhyet pysähdykset usealla tilalla, tai rauhallisemmat pysähdykset hiukan harvemmalla. Me pysähdyimme päivän aikana 4 tilalla, joista kolmella vietimme reilun tunnin, ja yhdellä vain sen 35minuuttia. Reilussa tunnissa ehtii hyvin joko nauttimaan viininmaistelupaketin, tai lounaan, lyhyellä pysähdyksellä lähinnä juomaan kahvit. Jos tilojen tuotantoon ja ympäristöön haluaisi tutustua syvemmin, parikin tuntia hujahtaisi helposti.
Me hyppäsimme CitySightseeingin järjestämälle päivämatkalle, joka piti sisällään myös kuljetukset Kapkaupungista Franschhoekiin. Koko päivän retki maksoi noin 35 euroa per henkilö, eli varsin edullista hupia tämä on. Viininmaistelu ei kierroksen hintaan kuulunut yhtä ratikassa tarjoiltua lasillista lukuunottamatta, mutta valtaosa tiloista tarjosi 3-5 viinin maistelupaketteja 25-50 randin, eli hurjaan 1,5-3 euron hintaan. Ei siis ole hinnalla pilattu tämä hupi. Lasilliset olivat yleensä vielä ihan reippaan kokoisia, eli ihan liian montaa maistelua päivään ei selväpäisenä mahduta. Halvan humalatilan tämä kierros olisi kyllä mahdollistanut!
Kuljimme ratikalla ja bussilla viinitilalta toiselle. Maistelimme viinejä, ihailimme upeita viinitiloja, söimme hyvin ja nautimme tilojen kiireettömästä tunnelmasta. Kierroksiin kuuluvat tilat ovat tehty helpoiksi vierailla, ja kaikilla pääset tutustumaan tilojen tuotteisiin paikanpäällä. Joissakin paikoissa pääset jopa tutustumaan tuontantotiloihin ja kellareihin, mutta usein nämä vierailut on varattava etukäteen.
Franschhoekin viinitilat ovat pääsääntöisesti hurmaavan kauniita, todella tunnelmallisia ja idyllisiä. Arkkitehtuuri noudattaa lähes poikkeuksetta samaa kaavaa. Rakennukset ovat valkoisia, huokuvat vanhan ajan mahtia ja arvokkuutta. Pihapiirit ovat kauniit ja hyvin hoidetut ja viiniköynnökset jatkuvat loputtomina ympäriinsä. Jossain taustalla kohoaa vuoret, toisaalla levittyy aavat maisemat yli laakson. Kauneutta täältä ei todellakaan puutu.
Ja siinä, satunnaisen viinitilan aurinkoisella terassilla istuessa se ajatus hiipii väkisinkin mieleen. Ollapa oma viinitila näissä maisemissa. Viiniköynnösten ympäröidessä ja vuorten kohotessa mahtavina taustalla, on aika mahtavaa vain istua ja nauttia siitä kaikesta, mikä ympärillä aukeaa ja lasissa kimaltaa. Ja unelmoida hetki siitä, millaista olisi elää viinitilallisena Etelä-Afrikassa.