Meistä jokainen on varmasti nähnyt kuvia Malediiveiltä. Yleensä kuvissa näkyy paratiisimainen valkoinen hiekkaranta, reunustettuna palmupuilla. Pienen saaren rannalla aurinko paistaa lähes pilvettömältä taivaalta, muita ihmisiä ei juurikaan näy. Vieressä kimmeltää turkoosiakin turkoosimpi meri. Sinne tekisi varmasti monen mieli pulahtaa. Mutta kun kerron, että tuo samainen, täydellisen kirkas ja lämpöinen vesi myös kuhisee haita, haluaisitko enää pulahtaakaan tuonne veteen?
Kun sanon hai, monella nousee niskakarvat pystyyn, joku saattaa ajatella että en minä sinne haluakaan ja Malediiveilla olleet pohtivat että ei kai siinä minunkin rannassani? Kyllä, hyvin suurella todennäköisyydellä hyvinkin lähellä sitä sinun rantaasi. Ennen kuin alat hyräilemään tappajahain tunnusmusiikkia päässäsi, kannattaa vielä hetki malttaa mieltäsi.
Vietin tammikuun alussa viikon Malediiveillä, tutustuen laajalti useampaan atolliin ja monien resorttien lähellä sijaitseviin riuttoihin. Vietin viikon laivalla, sukeltaen joka päivä, yhteensä 16 kertaa. Paikat vaihtelivat, niin vaihteli näkyvyys ja myös nähdyt asiat. Yksi asia kuitenkin yhdisti jokaista sukellusta, oli se sitten päivällä kirkkaassa auringon paisteessa, tai pimeällä tehdyssä yösukelluksella. Arvaattekin varmaan – hait. Joka ikisellä kuudestatoista sukelluksesta näin useamman kuin yhden hain, monesti niitä oli jopa parvissa, monesti vain metrien päässä meistä. Yösukelluksella sellainen jopa ui niin läheltä, että peräevä paiskasi päin näköä. Minä roikuin köydessä paikallani, kaveri halusi vain käydä vähän haistelemassa.
Kerrataanpa vielä – 16 sukellusta, jokaisella useampi hai. Lähestulkoon jokainen sukellus eri riutalla, lähes joka kerta olimme hyvin lähellä resortin rantaa. Kannattaisiko nyt siis jokaisen Malediiveistä haaveilevan parahtaa kauhuissaan ja todeta että sinne en ainakaan halua? Ei. Ei kannata. Näistä kuudestatoista sukelluksesta vain yhdellä kerralla näimme ihmisille oikeasti vaaralliseksi todetun, kohtuullisen ison yksilön, muut olivat melkoisen vaaratonta tyyppiä. Tuo vaarallisenakin pidetty yksilö tiedettävästi hyökkää kimppuun vain harvinaisissa poikkeustapauksissa. Niinkuin ne muutkin vaaralliseksi luokitellut pääsääntöisesti. Malediiveille on siis edelleenkin ihan turvallista matkata, viime vuonna yhtäkään haihyökkäystä ei täällä raportoitu, ainakaan tämän sivun mukaan.
Haita demonisoidaan mediassa valtavasti, ne kuvataan uhkaavina, agressiivisina ja vaarallisina. Oikeasti tämä pätee vain murto-osaan yksilöistä ja silloinkin kyseessä on monesti monen asian summa. Kuitenkin yksi vinksahtanut yksilö voi helposti pilata tuhannen muun maineen monien silmissä ja seurauksena ihmiset näkevät painajaisia koko lajista. Samaa logiikkaa käyttämällä kaikki tamperelaiset olisivat murhaajia, kun kaupungissa muutamia henkirikoksia aina silloin tällöin tapahtuu. Ei, ei näin. Ei meistä jokainen ole uhkaava, agressiivinen ja vaarallinen vaikka muutamalla yksilöllä päässä onkin napsahtanut.
Mutta kun ne hyökkää varoittamatta, vaanivat vesissä ja tappavat uimareita. Itseasiassa, ihmiset tappavat aika monta kertaa enemmän haita kuin toisin päin, hait jopa tappavat ja loukkaavat vähemmän kuin selfiet. Viime vuonna uutisoitiin laajalti sitä, kuinka selfietä ottaessa kuolee ja loukkaantuu useampi ihminen kuin haiden hyökkäyksessä – pistää miettimään pitäisikö tästälähtien juosta kirkuen karkuun kun näkee jonkun ottavan selfietä?
Kuten allaolevalta viedolta näkyy, haiden kohtaaminen voi olla aika leppoisaa hommaa. Vaikka ne tulevat lähelle, ei se tarkoita että ne haluaisivat automaattisesti tulla nappaamaan palan reidestäsi. Videolta näkyy toki myös että ei niillä kaikilla ole edes sitä pelottavaa sahalaitaista hammasrivistöä. Toki, siitäkään huolimatta en kannusta ketään ehdointahdoin yrittämään päästä liian lähelle, jotteivat ne koe oloaan uhatuksi.
Sukellusreissu Malediiveilla oli mahtava, viikko laivalla oli paras mahdollinen tapa viettää viikko paratiisimaisissa vesissä, puhallella kuplia ja katsella luonnon omaa näytelmää – jokainen hai, jokainen kilpikonna ja rausku saivat aina pikkaisen hihkaisemaan innostuksesta. Kertaakaan en pelännyt, ei pitäisi sinunkaan, ellei toki sitten sinulle kerrota että juuri nyt on vaara päällä.
Demonisoimalla haita mediassa, saadaan aikaan kauhua ja toiveita haiden tappamisesta. Uutiset haiden määrän vähenemisestä aiheuttaa monissa jopa helpottuneita huokauksia – ihanaa jos ne eivät kohta olekaan minulle uhaksi kun matkaan rantalomalleni. Hait todellakin ovat todella pahasti vaarassa kadota planeettamme vesistä. Kuitenkin, jos haihin liittyvää pelkoa haluaa harrastaa, kannatan niiden näkemisen pelkäämisen sijaan harkitsemaan koko lajin tulevaisuuden puolesta pelkäämistä. Maailman merien haikannat ovat todellakin uhkaavaa tahtia vähentymässä, kiitos ihmisten. Saattaapa olla että muutamassa kymmenessä vuodessa ollaan jo tilanteessa jossa hain näkeminen on erittäin harvinaista, ellei jopa mahdotonta. Ja ei, se ei ole hyvä asia, ei sinulle, ei minulle, ei merille. Asiasta lisää voit lukea vaikkapa täältä, samalla kun vaikkapa jätät sen haineväkeiton tilaamatta.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=u1FYMqoF6Q8[/embedyt]
6 comments
Oo, miten jännän kuuloista! En ollut varsinaisesti ajatellut, että missä päin niitä haita on ja niitä varsinaisesti ‘pelkäsin’ vain Australiassa (minkäs teet kun hyökkäyksistä uutisoidaan, pakostihan se tulee mieleen!). Ei se kyllä uimista sun muita estänyt, mutta siellä olin tietoinen, että haitakin voi olla. Enemmän kyllä pelkäsin meduusoja sielläkin 😀
Upean näköisiä kuvia sulla ja mahtavan kuuloinen reissu Malediiveille. En jostain syystä niin tiennytkään, että se on ns sukelluskohde!
Jep, Australia, ja myös jenkkilähän ne pahimmat alueet taitavat olla, etenkin siksi että näillä alueilla on myös paljon surffareita joihin monet hyökkäyksistä kohdistuvat. Ja kiitos, reissu oli kyllä mieletön! Malediivithan on itseasiassa yksi maailman parhaista kohteista sukeltaa monellakin mittarilla, mutta eipä se taida niin usein tulla mainoksissa esiin. Etenkin jos lajia ei harrasta, on varmasti vaikea ajatella että niiden pienten saarien keskellä veden alla tapahtuu melkoisen paljon jänniä asioita! 🙂
Malediivit <3 Siellä on todellakin huikean hienoja maisemia sekä pinnan alla että päällä.
Mutta mahtavaa, että nostit hait ja niiden tarpeettoman demonisoinnin esiin! Tärkeä asia, josta ei oikein liikaa voi pitää meteliä. Haiden tekemät hyökkäykset pääsevät aina otsikoihin, ja tottakai jokainen haihyökkäys on kamala ja pelottavakin asia. Usein jää kuitenkin sanomatta, että kun maailmalla kuolee vuosittain kuusi (6) ihmistä haiden uhreina, niin samaan aikaan arviolta sata miljoonaa (100 000 000) haita kuolee ihmisen käden kautta. Hait todellakin ovat katoamassa, ja niiden mukana menee sitten koko merten ekosysteemikin uusiksi. Mikä on vähän huono juttu.
Oon itse kohdannut haita vuosien saatossa useampia kertoja, mutta viime vuonna kävin tekemässä Fijillä haisukelluksen, mikä oli kokeneellekin sukeltajalle kohtuullisen kuumottava. Kirjoittelin siitä postauksen, samoin kuin asiaa yleisemminkin haista. Käy kurkistamassa, jos kiinnostaa 🙂
http://www.matkakuume.net/2016/02/fiji-shark-dive.html
– Miika
Malediivit on kyllä mahtava paikka, tykkäsin kyllä paljon enemmän pinnan alapuolisesta vilskeestä kuin siitä mitä näin pinnan päällä.
Tuo postaus tuli aika itsestään sen jälkeen kun sukelluksistamme olen ihmisten kanssa puhunut – lähes järjestäen reaktio on ollut kauhistunut, johtuen ihan siitä että demonisointia on tehty uskollisesti niin monta vuotta. En minäkään valkohaita mielelläni pinnanalla näkisi, mutta esim. riuttahaista olen melko innoissani. Monet asiat ja mielipiteet johtuvat niin puhtaasti tietämättömyydestä tai väärälle tiedolle altistumisesta, että olen tyytyväinen jos tämä postaus sai edes yhden ihmisen ajattelemaan haista hieman eri tavoin, vaikka pyrinkin pitämään käsittelyn melko kevyenä.
Tuo Fijin sukellus vaikutti aika mielettömältä, härkähaihin en vielä olekaan kovin läheltä päässyt tutustumaan ja kävinkin heti katsomassa että missäpäin tuo on ja miten pääsen itsekin kokemaan saman, Fijille saattaisi olla mahdollisuus päästä nimittäin yllättävänkin pian! 🙂
Hait on kyllä se puheenaihe joka varmaan eniten herättää kauhistuneita reaktioita sukelluksista puhuessa, eli ilman muuta samaa mieltä että jokainen “käännytetty” on pieni voitto tässä asiassa. Ei ne hait siellä pinnan alla kuitenkaan päiviänsä vietä väijyen että pääsisivät hyökkäämään viattomien uimareiden ja sukeltajien kimppuun.
Mutta Fijillä on kyllä huikeita sukelluksia muutenkin! Tuota haisukellusta voin ehdottomasti suositella, ja lisäksi Taveunilla on aivan mielettömät pehmytkorallit. Astrolab reefiä on monet kehuneet myös, mutta siellä suunnalla ei itse oltu niin ei ole omakohtaisia kokemuksia.
Taveunin sukelluksista samoin kuin Fijistä ylipäätään meillä löytyy blogista paljonkin tarinaa, mutta paljon on vielä kirjoittamattakin. Semisti oon kyllä kade jos oot sinne menossa, Fiji oli meille todella positiivinen yllätys 🙂
Oi, täytyypä sitten pitää mielessä nuo vinkit ja käydä lukemassa noita teidän Fiji-juttuja hieman tarkemmin jos reissu toteutuu, tässä on kyllä niin monta muuttujaa vielä matkalla että en uskalla liian tarkkaan tutkia ja innostua etukäteen jos joutuisikin pettymään, mutta ehkä hieman vilkaisen.. 😉