Rakas siskoni heitti minua haasteella tuossa taannoin. Ei millään blogihaasteella, vaan sellaisella ihan sisarusrakkautta puhkuvalla ”tästä voisit kirjoittaa, törppö”-tyylisellä lausunnolla keittiön pöydän ääressä. Minne sä haluat matkustaa seuraavaksi? Hieman tuskastuneena totesin että tällä hetkellä listaus pitää sisällään jo yli 50 maata, että ihanko oikeasti haluat että listaan kaikki? Kuulemma voisi tiivistää kymmeneen. Hyvä. Onnistuu.
Paitsi että ei onnistukaan – miten näistä kaikista nyt sitten pitäisi osata valita?
Tällä kertaa, sisko hyvä, ihan sitä mitä tilaa, ei nyt saa. Mutta melkein kuitenkin. Kymmeneen maahan en pystynyt karsintaa tekemään, mutta kymmeneen matkaan kyllä. Mainittakoon tähän alkuun vielä myös pieni rajaus. Jos minulle sanottaisiin, että minulla on mahdollista tehdä vain yksi matka enää, ei se suuntautuisi mihinkään listalta löytyvään maahan. Tämä lista on täynnä vain paikkoja, jossa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta en ole käynyt. Paikkoja, joissa voi kokea jotain uutta joka päivä. Listaus on siis tehty sillä ajatuksella, että aikaa ja rahaa matkusteluun riittää vielä pitkälle tulevaisuuteen ja niihin parhaisiin paikkoihin voi palata sitten hieman myöhemmin vasta, nyt voi siis hyvin keskittyä uusiin paikkoihin. Päätin myös luoda listan sillä ajatuksella, että nämä ovat ne seuraavat kymmenen matkaa jotka haluan tehdä. Siis realistisia tavoitteita avaruuslentojen ja kuukauden BoraBora-reissujen sijaan.
1. Iran
Tällä hetkellä Iran tuntuu olevan itsellä se ykköskohde, jonne toivon pääseväni ihan lähiaikoina vielä. (Kylläkyllä Olli, aloitan painostuksen Iranin lentolippujen hommaamisesta vasta kun päästään seuraavan reissun paluulennolle…Tai ainakin menolennolle) Iran olisi matkakohteena hyvin erilainen kuin mihin olen tottunut. Se olisi vielä sopivan eksoottinen ja tuntematon monella tavalla. Noin vuosi sitten lueskelin ensimmäisiä juttuja Iranista ja siitä se ajatus sitten lähtikin. Siihen asti en ollut koskaan edes ajatellut että sinne voisin matkustaa, mutta mieli muuttui nopeasti eri matkakertomuksia luettuani. Lähes poikkeuksetta kaikki jutut joita Iranissa matkanneilta olen lukenut, ovat olleet pelkkää ylisanojen liikakäyttöä. Irania kehutaan turvalliseksi ja helpoksi kohteeksi (okei, ei se mikään kanaria ole) suhteutettuna siihen, kuinka vähäistä turismi vielä siellä on. Iranilaiset kuvataan ystävällisinä ja vieraanvaraisina ja maa on täynnä kiehtovia historiallisia paikkoja, ihan myös tällaisen historiaa koulussa inhonneen näkökulmastakin. Kyllä, muslimimaana tietyt pukeutumisrajoitukset hieman nyppii, mutta ei niin paljoa että olisin valmis sen vuoksi jättämään matkaa väliin.

(Kuva: Fabien Dany – http://www.fabiendany.com/ , via Fabienkhan (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons)
2.Kanadan ja Yhdysvaltojen länsirannikko
Jossain kohtaa haaveilin roadtripistä jenkkien halki. Suunnittelin reitinkin. Kunnes tajusin, että matkasta tulisi auttamatta liian pitkä jos haluaisi käydä kaikissa kiinnostavissa paikoissa. Tämän jälkeen tajusin, että vähiten persausta kuluttava vaihtoehto olisi pätkäistä homma kahteen osaan – länsirannikon kiertueeseen, sekä erilliseen keski- ja itäosiin painottuvaan matkaan. Länsirannikko on itselleni näistä kahdesta se kiehtovampi tällä hetkellä. Matkan alkuun seikkailisin hieman Kanadan kalliovuorilla. Banffin ja Jasperin luonnonpuistojen maisemat ovat useammassakin kuvassa saaneet vakuuttumaan että sinne pitää päästä, ei ehkä viikoiksi, mutta ainakin muutamiksi päiviksi. Sen jälkeen Vancouverin ja Seattlen kautta jatkaisin matkaa aurinkoiseen Kaliforniaan. Vähän rantoja, vähän suurkaupunkien hulinaa ja vähän viinitiloja. Saattaisinpa vielä puikahtaa naapuriosavaltioiden puolelle Vegasiin ja Grand Canyonille ja tehdä tästä ihan kunnon roadtripin.
3.Norja
Norja ei millään tavalla lähtökohtaisesti kuulosta kovin kummoiselta matkakohteelta, enkä olisi vielä vuosi sitten varmaankaan itsekään uskonut että tämän tänne listaan, jos siis olisin silloin tiennyt että ylipäätään blogia kirjoitan. Törmäsin kesällä pitkästä aikaa kuvan Trolltungasta ja totesin että tonne mä haluun kiivetä! Samalla kerralla pieni vierailu Bergenissä olisi helppo toteuttaa ja tästä tehdä vielä pieni juna&risteily-yhdistelmäretki vuonoilla. Tähän kun vielä yhdistäisi pompun pohjoiseen lofooteille ja/tai huippuvuorille, niin olisi varmaa että seikkailu tästäkin tulisi!

(Kuva: Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons)
4. Balkanin kiertoajelu
Euroopan nouseviin kohteisiin jo hetken aikaa lukeutuva Balkanin alue on myös allekirjoittaneella haavelistalla. Balkanista kertovia juttuja tulee tällä hetkellä vastaan ihan joka tuutista. Tuo Euroopan tähän asti melko koskematon seutu matkailumielessä on muuttunut hyvin nopeasti jo ihan “normaaliksi” matkakohteeksi. Siinä missä vielä pari vuotta sitten mentiin Kroatiaan, nyt mennään jo Montenegroon, tai jopa Albaniaan. Hieman tässä jopa kiire polttelee persauksissa ja huolestuttaa, että jos ei kohta mene, niin onko se pian ihan täysin turistien valtaamaa lomatannerta. Tai täyttä kaaosta. Alueella kun ilmeisesti infra ei ihan meinaa pysyä kasvavien turistimäärien perässä.. Täälläkään en tyytyisi pysymään yhdessä paikassa, vaan ottaisin auton alle ja kiertelisin pari-kolme viikkoa muutamissa eri maissa. Itse asiassa Balkanin kierros on ollut jo vahvasti puheissa kun ensi kesän lomia on mietitty. Etenkin Kosovo, Bosina-Hertzegovina ja Montenegro kiinnostaisi kovasti päästä katsomaan.
5. Eteläinen Afrikka
Intian valtamereltä Atlantin rannalle, tai toistepäin. Yrittäessäni muodostaa sitä top10-maalistaa nousi Namibia sinne heti, mutta eteläinen kärki Afrikan mantereesta kokonaisuudessaan tekisi mieli koluta läpi. Eniten kuitenkin Namibia, tuo eteläisen Afrikan nouseva tähti kiinnostaa paljonkin tällä hetkellä. Maa on muutamien vahvojen suositusten pohjalta muodostunut mielessäni helpoksi, turvalliseksi ja vielä kohtuullisen koskemattomaksi matkakohteeksi. Haluaisin kovasti päästä Sossusvlein dyyneillä juoksemaan ja sen jälkeen käydä hieman tutustumassa Etelä-Afrikan viinitiloihin ja Kapkaupunkiin ja jatkaa luonnonpuistoja kiertämään sen verran, että big five tulisi bongattua esimerkiksi Krugerin kansallispuistossa. Tästä vielä Mozambiguen rannoille rentoutumaan ja sukeltamaan. Joko mennään?
(Kuva: GIRAUD Patrick (Own work) [GFDL, CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons)
6. Chile – Argentiina – Uruguay
Etelä-Amerikka on vielä kokonaan yhtä parin viikon Brasilian reissua lukuunottamatta jäänyt näkemättä ja hinku sinne(kin) olisi kova. Täällä erityisesti houkuttelisi tehdä lyhyt läpileikkaus eteläisemmästä osasta matkaamalla Atlantin rannalta Tyynellemerelle, tai toisinpäin. Haluaisin paitsi Buenos Airesissa käymään, tutustumaan sikäläiseen kulttuuriin ja testaamaan onko se argentiinalainen pihvi oikeasti niin hyvää paikan päällä kuin väitetään. Samalla olisi helppo hypätä myös Uruguayn puolelle katsomaan sikäläistä menoa. Chilessä taas maailman suurin uima-allas olisi nähtävyytenä aika kova. Jos ei joka aamu jaksaisi uida yhtä altaanmittaa, voisi sen myös purjehtia päästä päähän! Buenos Airesin ja Santiagon välistä tieosuutta kuvaillaan pitkäksi, mutta uskomattomilla maisemilla varustetuksi, joten maata pitkin meno voisi olla ihan varteenotettava vaihtoehto siirtyessä rannikolta toiselle. Ja jotten ala vaikuttamaan liiaksi juopolta, jätän viinitilalla käynnit tästä suunnitelmasta mainitsematta (Mutta varmaan silti niille päädyn...).
7. Kiina – Mongolia
Virallisen kohdelistauksen mukaan olen käynyt Kiinassa, todellisuudessa vain Hong Kongissa ja Macaulla. Kiinassa olisi kyllä monta paikkaa jonne mieli tekisi mennä, mutta näin alkuun Shanghai ja Peking ainakin olisi kiva nähdä. Tästä haluaisin kuitenkin jatkaa vielä vähän suurkaupunkien ulkopuolelle naapurimaahan Mongoliaan, jota sitäkin on niin paljon kehuttu (ainakin pääkaupungin ulkopuolista osaa). Suurkaupunkien vilskeestä siis olisi hyvä hypätä hetkeksi luontoon ja käydä vähän heppastelemassa ja samalla viettää pari yötä jurtassa Mongolian aroilla.
Tässä vaiheessa vähintäänkin oma perhe taitaa viimeistään lentää pyllylleen tämän listauksen kanssa. Ihanko oikeasti perheen kermaperse haluaa vapaaehtoisesti aavikolle nukkumaan telttaan – mitä niille Hilton-vaatimuksille tapahtui? Korostettakoon, että en koskaan ole nukkunut teltassa. Siis siten ettei alle 20m päässä olisi ollut sisävessaa ja lämmintä suihkua. Tässä kohtaa viimeistään siis voitaisiin kieltämättä olla hieman jännän äärellä sen suhteen, että miten likalle käy matkalla..
8. Andamaanit
Intialle kuuluvia saariryhmä on keikkunut meillä puheissa aina vuodesta 2010 asti. Tuolloin Egyptissä sukellusreissulla saimme vahvan suosituksen matkustaa tänne. Muutama kuukausi sen jälkeen näin kuvia meressä uivista norsuista (siis tällaisen kuvan). Paikallistin kuvat otetuiksi juuri Andamaaneilla ja päätös oli selvä, tuonne on päästävä! Uivia norsuja ja huikeat sukellusvedet, sekä paratiisimaiset rannat. Tämä kilpailee kyllä vahvasti Bahaman possu-rannan kanssa, mutta kyllä norsut vielä voiton sioista vie. Tähän asti aina talven matkoja varatessa on tullut ensimmäisenä tarkastettua lentomahdollisuudet Andamaaneille. Joka kerta lentojen kestot ovat huidelleet pitkälti yli 30 tunnin jopa lyhyimmillä lennoilla JA vaatineet välissä yöpymisen Intiassa, jota kohtaan oma kiinostus puolestaan on aikalailla -100. Hyvä puoli heikoissa lentoyhteyksissä tietysti olisi se, että se yleensä myös tarkoittaa vähäistä määrää turisteja, kun muillakin on sama ongelma. Vielä ei kuitenkaan ole ollut Andamaanien aika, mutta se varmasti vielä tulee.
9. Väli-Amerikka
Kuukauden kiertomatka Väli-Amerikassa oli yksi vahva vaihtoehto tämän talven lomallemme, mutta parempien suunnitelmien löytyessä tämä jäi odottamaan vuoroaan. Panamasta Belizeen tai toisin päin, matkaten halki 5-6 maan. Täydellisten rantojen metsästystä, viidakossa tarpomista, vanhojen temppeliraunioiden tutkiskelua ja elämästä nauttimista hyvän ruuan ja kauniiden maisemien ympäröimänä. Kuukaudessa koko Belizen ja Panaman välisen matkan läpikäyminen rauhassa olisi melko haastavaa, joten mielelläni tähän käyttäisin 5-6 viikkoa. Ja sitten tullaan sen kysymyksen ääreen, että haluaisinko oikeasti olla niin pitkään yhdellä matkalla. Iskisikö reissuväsy ja loppumatkan uudet upeat paikat kävisi läpi jo hieman turtuneena, vai olisiko mukavampi pätkäistä kahteen osaan…? Niin, ongelmansa kullakin…
10. Skotlanti
Skotlanti taitaa olla näistä listan kohteista se “helpoin” ja vähiten aikaa vaativa. Täällä toki olisi mukava vierailla joko Edinburghissa tai Glasgow’ssa (miksei toki molemmissa), mutta kaupunkeja enemmän haluaisin nähdä ylämaita. Auto alle ja kiertelemään vanhoja linnoja, jahtaamaan Loch Nessin hirviötä, sekä hieman tallustelemaan ylängöille. Pitkä viikonloppukin riittäisi, mutta kyllä tähän viikonkin saisi varmasti helposti kulumaan.

(Kuva: Macieklew (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons)
Näin, kymmenen matkaa, jotka vaatisivat arviolta 6kk tienpäällä olemista yhteensä. Yhteensä reilut 20 maata. (No hei, sain sentään karsittua alkuperäisen listan yli puoleen!) Ihan heti ei taida tätä listaa tulla taklattua, mutta mennään yksi kerrallaan. Hitaasti, mutta varmasti. Tai ainakin varmasti. Ensi vuoden matkoja jo hahmotelleena sanoisin, että 5 näistä on ihan realistista toivoa toteutuvaksi, mutta kuinka lopulta käy, jää nähtäväksi. Tällaisena tuuliviirinä, jolla uusia parhaita ideoita tulee päivittäin, en yhtään ihmettelisi vaikka ensi vuonna tulisi reissattua paljonkin, mutta ei yhteenkään näistä listatuista kohteista…
Kuten huomata saattaa, on aika moni kohde melko erilainen, kuin mitä tähän asti on ollut listalla. Jonkin sortin muutostarvetta kai alitajuntaisesti on matkustustottumuksiin. Tähän asti lomamatkoilla on vallinnut vahvasti ranta- ja kaupunki-teema, mutta tämän listan matkoilla bikinit kyllä vaihtuisivat Goretexiin melko usein. Rannalla makaava maitovalas saa siis jäädä jatkossa useammin kotiin. Pääsääntöisesti tällä listalla on myös vain usean kohteen matkoja, mutta en mä ihan niin levoton ole, että joka matkalla pitää päästä useampaan kohteeseen. Kyllä sellaisetkin lomat, joilla ollaan vaan ja rentoudutaan kelpaisi myös, tällä hetkellä kaikki sellaiset sijoittuvat vain sille top 11-20-listalle.
Ja jos jotain jäi askarruttamaan se kohde, jonne menisin jos pitäisi matkustelu lopettaa seuraavan reissun jälkeen, niin kerrottakoon: Uusi-Seelanti. Uusi-Seelanti ei päässyt tälle listalle lähinnä siksi, että olen lukioikäisenä ollut sen verran onnekas, että tässä pitkän valkoisen pilven maassa sain viettää kokonaisen vuoden. Voisin siis sanoa että maa on aika hyvin ehditty jo koluamaan läpi. Uudella-Seelannilla tulee aina olemaan erityinen (ja todella iso) paikka sydämessäni ja olenkin aina vannonut että menen takaisin, mutta vielä ei vain ole ollut sen aika. Mutta kyllä se omaan 5-vuotissunnitelmaan kuuluu, heti sen jälkeen kun tuo top10-lista on taklattu.
Nyt se kysymys kuuluukin: mihin sä matkustaisit? Ja kenet mä saan matkaseuraksi näille matkoille?
48 comments
Mahtavia kohteita sulla tällä listalla. Multa isot suositukset tuolle eteläiselle Afrikalle. Namibiassa tosin en ole (vielä) päässyt käymään, mutta muuten sitä on tullut koluttua viiden maan verran. Samoin Etelä-Amerikalle isot peukut. Siellä on ihan mielettömästi nähtävää ja maanosa on varmaan yksi monipuolisemmista. Haluaisin itsekin sinne tutkailemaan lisää paikkoja ja etenkin Chileen ja Equadoriin. Väli-Amerikkaakin haluaisin kovasti kiertämään. Andamaanit menee heti tarkempaan tutkintaan, kiitos vinkistä! 🙂
Kiitos! Joo, kaikkiallehan sitä niin kovasti haluaisi päästä tutkailemaan uusia paikkoja. Tuo Andamaanit ei ole ehkä se tunnetuin paikka, mutta luulen että se on vain positiivinen asia jos sinne joskus päätyy… 🙂
Hep hep hep! Tyhmä kysymys tuo viimeinen, mä lähden tietenkin sun kanssa tuonne Skotlantiin ainakin 😉 Hyvin paljon samoja kohteita on omalla (realistisella?) bucket listalla. Erityisesti pinnalla on Kanada ja Jenkkien länsirannikko sekä Etelä-Afrikka. Andaamaneille on tullut katsottua lentoja hyvin usein viimeisen kahden vuoden aikana. Toistaiseksi ei olla vain vielä löydetty sopivaa yhdistelmää sinne. Väli-Amerikkaa katseltiin silloin paljon häämatkavaihtoehtona ja aika hyvä reitti sinne suunniteltiinkin jo valmiiksi. Nyt vaan pitäisi löytää joku kuukauden pätkä, että saataisiin se toteutettua. Tällä hetkellä kuukauden loman haluaisin viettää Ausseissa, kun en ole sinne asti vielä päässyt 🙂 Yli kuukauden reissu ei nyt jotenkin napostele.
Mä haluisin kyllä nähdä sut yöpymässä jossain Mongolian aroilla jurtassa 😀 Haha.
Suhun mä luotinkin! <3 Ehkä mä nappaan sut mukaan myös tuonne jurttaan, se ois varmaan hyvä paikka meille molemmille! 😀 Aussitkin olisi ollut kova kohde, mutta se jäi vielä kärki kympin ulkopuolelle, mutta kyllä sinnekin pitää vielä uudestaan päästä. Vähän samaa ongelmaa mullakin noiden pitkien matkojan kanssa, että vaikka se kivalta kuulostaakin teoriassa, niin ei sellainen yli kuukauden mittainen reissu vaan oikein silti houkuttele suuresti...
Tällaisia listoja on aina kiva lukea. Olen suunnitellut moneen kertaan mm. Vancouver-Banff -reissua ja erikseen Kalifornian kierrosta yhdistettynä Monument Valleyyn ja Grand Canyoniin. Chilessä haluaisin päästä ainakin Valparaisoon, Atacaman autiomaahan ja Andeille, Argentiinassa Barilocheen. Oman haavelistan kärjessä on tuo Uusi-Seelanti, mutta voi olla etten ainakaan ensi vuonna pääse Euroopan ulkopuolelle. Norja on hyvä muistutus, tuossa naapurimaassa en ole aikuisiällä käynyt. Skotlantia suosittelen, erityisesti Edinburgh on kiva kaupunki ja ylämaita voisin palata tutkimaan edellistä kertaa perusteellisemmin.
Kiitos! Tuo Monument Valley onkin uusi tuttavuus. Tai siis kuvat näyttävät toki tutuilta, mutta nimi ei, taisi kyllä tämäkin päästä listalle 😉 Uusi-Seelanti on kyllä mahtava maa, sitä ei voi kun suositella ihan kaikille. Toki ongelmana siellä on että matka maahan on pitkä ja nähtävää on aivan valtavasti. Viikko siellä ei siis ole paitsi järkevä, myöskään mitenkään päin riittävä, eli aikaa se vaatii jos sinne aikoo matkustaa..
Olipas kiva postaus! Aloituskuva heitti omatkin ajatukset heti takaisn Uuteen-Seelantiin (multa löytyy omista reissukuvakansioista lähes samanlainen foto, epäilen että otettu samalla parkkipaikalta matkalta kohti Mt. Cookia? :D). Se on mule myös sellainen maa, et jos vain yhteen paikaan pääsisin enää ikinä takaisin, niin se olisi NZ. Sun listauksessa on toisaalta useampi itseänikin hurjasti kiinnostava kohde, muutama täysin uusi ajatus (Iran ja Andamaanit) ja toisaalta pari paikkaa, joita suosittelen kyllä hyvinkin lämpimästi – nimittäin Norja ja Balkan! Norjassa oltiin viime kesäkuussa Lofooteilla, ja sieltä tultuani kirjoittelinkin blogiin seuraavasti: “Reissusta päällimmäiseksi fiilikseksi jäi vain vankka tietoisuus siitä, mikä mieletön luontokohde meillä sijaitseekaan konkreettisesti aivan naapurissa! Minä, joka rakastuin maailmanympärimatkallamme palavasti Uuteen-Seelantiin, taisin nyt löytää lohdutukseni hieman lähempää. Aina ei tarvitse lentää maapallon toiselle puolelle kokeakseen jotain käsittämättömän kaunista.” Trolltunganille olis tarkoitus itselläkin joskus päästä käymään, enkä pistäis pahakseni poikkeamista Senjan saarellakaan ja uudemman kerran Lofooteilla.
Balkanilla oltiin taas loppukesästä, ja erityisen lämpimästi jäi mieleen juurikin Montenegro ja Bosnia-Hertsegovina. Myös Serbia oli kiehtova ja todellakin käymisen arvoinen! Blogista löytyy juttuja jo yleisesti roadtrippailusta Balkanilla sekä useampi postaus Montenegrosta (ja Kroatiasta), mutta lisää on tuloillaan 🙂
Ah, pitäisköhän laatia joku top 10-haavelista itsekin…. 🙂
Kiitos! Juu, siltä samalta paikalta tuo hyvin todennäköisesti on otettu, vaikka ihan tarkkoja muistikuvia ei enää tuosta kuvanottopaikasta olekaan (pahus, siitä on jo liian pitkään!). Noita teidän balkanin juttuja tulikin tässä syksyn aikana luettua aika tarkkaan, monia hyviä vinkkejä sain omaa reissusuunnittelua silmälläpitäen 😉 Ja ehdoton kyllä top10-haavelistan luonnille, se oli aika hauskaa puuhaa, vaikkei lopulta kovin helppoa ollutkaan sitä rajausta tehdä!
HasseTours ilmoitti heti kuvan nähtyään, että tuo on muuten hänen ottamansa, “siltä parkkipaikalta missä anopilla meinasi mennä herne nenään, kun piti tehdä pieni poikkema suorimmalta mahdolliselta reitiltä, että tuo maisema nähdään” 😉
Aijjjaiiijjjai….kyllä nyt kosahti! Otan haasteen tekijänoikeusrikkomuksista vastaan sitten uutena vuotena, mutta vain kirjallisena. Siihen asti vetoan kuvanoton esihistorialliseen aikaan (josta kenelläkään normaalilla ihmisellä ei voi olla noin tarkkoja muistikuvia), sekavaan perhealbumien arkistointitapaan ja mahdollisuuteen siitä, että kuva otettin mun kameralla… 😉
Omaa haavelistaa en ole tehnyt, mutta voisin tehdä minkä vain noista sinun suunnitelmista vaikka heti! No Balkanin reissu jäisi viimeiseksi, koska sitä olen jo jonkun verran kolunnut… Ja voi olla, että Uusi-Seelanti kuitenkin vie voiton ja sinne menen ennen mitään näistä muista 🙂
Kiva kuulla! 🙂 Iso suositus kyllä Uudelle-Seelannille. On se vaan niin mahtava paikka, että ihan ymmärrettävää jos se vie voiton 😉
Sao Tome & Principeen. Vähän uskaliasta sanoa tällä sivustolla, mutta se kuuluu luokkaan maailman aliarvostetut matkakohteet. Ei siis tarvitse tapella rantatuoleista täällä. Haittapuoli eli miksi en ole mennyt, on tyyriit lennot ja kallis viisumi. Hitto, ei Sao Tome & Principe voisi kustantaa matkaa kuuluisalle suomalaiselle matkabloggaajalle.
No joo, tuosta sinun listastasi: Irania pidän itse ihan huippukohteena, mutta ongelma on se, että minä en osaa käyttäytyä. Missä sääntö, minä rikon sitä. Ihan varmasti tuuletan hiuksiani jossain Iranin ulkoilmassa. Anarchy! Minä olen kuullut paljon negaa Chilestä. Sanottakoon, että olen helteessä Chilessä ainoastaan Santiagon kaatopaikasta.
Norjaa ei sovi väheksyä, vaikka se Pohjoismaa onkin, eikä siellä myrkyty ruoasta eikä joudu terroristien kidnappaamaksi. Samoin nyökyttelen ymmärtäväisesti suunnitelmallesi Kanadan/Yhdysvaltain länsiosien kiertoajelusta.
Kiinassa ei ole minun nimeäni, eikä myöskään Andamaaneilla. Andamaaneilla ei ole sitä, koska Intia. Aasia kutsuu minua hyvin heikosti ja siellä vain tietyt osat. Intia ei kuulu niihin eikä Kiina. Iran kuuluu.
Sao Tome & Principe on itsellänikin jo muutamaan kertaan ollut haaveissa. En tiedä onko se kuinka aliarvostettu, mutta kyllä se kovasti kiinnostaisi minuakin Tuo Iran taitaa olla juurikin sellainen kohde, että siellä pitää olla valmis tanssimaan tietyn pillin mukaan, joten ehkä on tosiaan turvallisempaa mennä jonnekin muualle tuossa tapauksessa. 🙂
Pakko psallistua keskusteluun tässä kohdassa. Olen ollut São Toméssa. Ei se ole aliarvostettu. Sen olemassaolosta vaan eivät ihmiset oikein tiedä. Toisaalta myös sinne ei haluta turistivirtoja. Saaret ovat pienet. ei niillä ole kantokykyä laajamittaiselle turismille. Hotelleja ei ole monta, mutta se on aivan mieletön! Palaisin ihan koska tahansa.
Mutta reissulistaasi vielä. Iranista minäkin haaveilen. Olen jonkin verran Lähi-idässä reissannut, ja Iran tosiaan voisi olla seuraava. Muutaman kerran jo katsellut lentojakin, mutta sitten tullut jotain muuta. Minua eivät ole pukeutumisohjeet haitanneet. Tosin Iranissa taitaa olla tiukempaa kuin muualla. Ajattelen, että maassa kuten siellä toivotaan. Jos en halua noudattaa ohjetta, paree pysyä poissa. 🙂
Tuo on varmasti totta, harva paikasta on kuullutkaan ja varmasti hyvä niin. Lueskelinkin aikanaan São Tomé-juttuja juuri sun blogista ja sieltä se alkuperäinen kiinnostus taisikin lähteä. Ja allekirjoitan kyllä myös täysin tuon että parempi pysyä pois jos ei maan tapoja halua noudattaa, maailmassa riittää kyllä kiinnostavia paikkoja muutenkin. 🙂
Todella kiehtovia paikkoja tällä listalla! Kauhea kun matkakuume nouseekin kun lukee tällaisia haavelistoja, en kestääääää :D. Nyt tuntuu, etten ole käynyt paljoa missään kun niin moni paikka on näistä käymättä, osa on kyllä omallakin haavelistallani, joten pikkuhiljaa…
Tuttu tunne.. Maailmassa on niin paljon jänniä paikkoja, että monesti tulee tunne että “mä en oo käyny yhtään missään” heti sen “mä en koskaan pääse reissuun”-itkupotkuraivarin jälkeen, kunnes muistaa että ehkä tässä ei parane liikaa itkeä 🙂
Mielenkiintoisia kohteita löytyy sun listalta! Iran on alkanut kiinnostaa myös mua, joskus haluan siellä päästä käymään 🙂 Olen suunnittelemassa alustavasti matkaa Kanadaan ja Yhdysvaltoihin ensi vuodeksi, saa nähdä miten suunnitelman käy. Jos multa kysyttäisi minne haluaisin matkustaa, olisi lista myös todella pitkä. Jo mun bukcet listalla on yli 100 kohdetta 😀 Ja Uusi-Seelanti on aivan ihana paikka! Olin siellä 2 kuukautta alkuvuodesta 2012, ja nyt suunnitelmissa on lähteä sinne vuodeksi working holiday viisumilla, näillä näkymin vuonna 2017.
Ihanaa että en ole ainoa megapitkän bucket-listin kanssa painiva 😉 Voi että, toi Working holiday Uudessa-Seelannissa olisi kyllä aika mahtava kokemus! 🙂
Tervetuloa vain tänne Norjaan, suosittelen! 🙂 Ja meillä on ensi vuodelle ainakin suunnitelmissa matka Skotlantiin, vaikka tätä listaa lukiessa tuli muutama muukin “uusi” paikka omalle haavelistalle mukaan… 🙂
Kiitos! Onneksi haavelistalla harvemmin on maksimipituutta 😉
Iiiiso sydän ja peukku Norjalle, se on aina ollut minun lempimaiden joukossa. Suosittelen myös Lofootteja ja Huippuvuoria kumpaakin, mutta jos olet oikeasti menossa, varaa tarpeeksi aikaa 🙂 Ei mitään huonoja suunnitelmia olleet nämä loputkaan! Andamaaneille pitäis päästä itsekin ja olen myös googletellut tuota maailman suurinta uima-allasta 😀
Seuraavaksi itse haluaisin ehkä Grönlantiin ^^
Grönlanti olisi kyllä myöskin mielenkiintoinen paikka! Ja tuo aika, voi kun sitä vaan olisi aina riittävästi, olisi matkustaminen niin paljon helpompaa 😉
Listaus kuulosti oikein hyvältä ja mielenkiintoselta. Itselle eka ja suurin muutos olis Iranin tilalle pääsevät Australia ja Uusi-Seelanti. Sen lisäksi Andamaanien tilalle pääsisi Karibian saaret, mutta muuten mä voisin melkein kokonaan allekirjottaa tämän. 😀 Helppoahan se tosin on, kun niin monet muutkin maat kiinnostavat..
Ei olisi kyllä huonoja nuokaan muutokset! 🙂
Oikein hyvä lista! Olen Yhdysvalloissa tehnyt tuollaisen länsirannikko + Kanada (Vancouver) -reissun ja oli kyllä ihan huippu. Me ei ajettu sitä koko matkaa, vaan mentiin bussilla LA-Vegas-SanFran ja sit lennettiin sieltä Seattleen ja taas sieltä bussilla Vancouveriin. Sit takasin Seattleen ja sieltä lento San Diegoon ja San Diegosta sit lopulta juna Losiin. Kolmen viikon reissu ja oikein toimiva oli se. Toki jos aikaa on enemmän, miksipä ei maateitse menisi. Tuo LA-SanFran-pätkä on maateitse ainakin todella mielenkiintoinen.
Eteläinen Afrikka kiinnostaisi lähtitulevaisuudessa, kuten myös Mongolia ja Kiinan maaseutu. Ensi kesänä tulee luultavasti Skotlanti nähtyä, joten sitä odotellessa. 🙂
Pitkiä pätkiähän tuohon osuu reitin varrelle paljonkin, joten lento olisi melkein väistämätön muutamaan otteeseen jos haluaa vähän armahtaa istumalihaksia. Itse ajattelisin että SF-Vancouver/Seattle-välin voisi hyvinkin lentää kuten tekin ja muuten mennä vaikka maata pitkin, jos siis on riittävästi aikaa. Mutta onneksi tämä nyt ei ole ihan ensi viikolla tulossa eteen tämä reissu niin voi vielä tarkentaa suunnitelmia rauhassa.
Nämä kaikki olisivat reissuja, joille mä lähtisin riemusta kiljuen mukaan, ehkäpä noita Andamaaneja lukuunottamatta, joista en ollut aiemmin kuullutkaan. 😉 Mulla seuraava matka suuntautuu Suomeen, ja hyvä niin, mutta sen jälkeen on vaikka mitä unelmia taas mielessä. Karibialle on varattu jo reissu, Alaska ja Meksiko kuumottelee molemmat.
Noista CC-kuvista muuten, että yleensä jos on attribution (BY) niin on tapana myös lisätä linkki kuvan ottajaan tai kuvan alkuperään, eli sinne Wikimedia Commonsiin tai, vielä parempi, sieltä kaivetulle kuvan ottajan kotisivulle. Muutenhan ei muilla ole mahdollisuutta tutustua kuvaajaan (ellei sitten lähde googlailemaan, mitä harva tekee).
Kiitos Jenni, painin pitkään noiden kuvien parhaan viittaustavan kanssa ja päädyin käyttämään sitä, mitä Wikimedia Commons itse suositteli. Tähän päälle laitoin vielä kuvan itsessään linkiksi sinne lähteeseen, mutta jostain syystä se ei osassa täysin toiminut. Korjasin. Laitoin nyt samalla sitten vielä erikseen teksteihin linkit kuvaajiin. 🙂
Iranissa on paljon nähtävää ja koettavaa – voin ehdottomasti suositella. Me liikuimme helposti ryhmän kanssa, nopealla aikataululla, mutta toki siellä voi liikkua itsekseenkin. Kaupunkien välisillä tarkastuspisteillä voi tulla kielen kanssa haasteita, jos on jotain epäselvää.
Pukeutumiskoodi on tiukka, eli siihen kannattaa suhtautua sellaisena etukäteen (jos se nyt sitten auttaa), kyllä se ajoittain minua jo runsaassa viikossa alkoi ahdistaa. Ja hotellien uima-altaat voivat olla varattuja vain miehille 🙁
Mutta kaikesta huolimatta, mene ihmeessä!
Kiitos Pirkko, teidän jutut Iranista on kyllä syksyn aikana tullut luettua aika tarkkaankin! 🙂
Aikas mahtava lista, toivotaan että pääset toteuttamaan mahdollisimman monta matkaa tältä listalta! 🙂
Itseäni näistä kiehtoo ehkä eniten Skotlanti ja myös tuo Andamaanit ja Väli-Amerikka olisivat sellaisia alueita, joissa olisi mielenkiintoista käydä.
Kiitos, sitä minäkin toivon 😉
Minäkin olen sellainen tuuliviiri, että listani haavekohteista muuttuu koko ajan. Mutta Uusi-Seelanti on ollut haaveissani jo 20 vuotta, joten sinne nyt ainakin on jossain vaiheessa päästävä, mutta haluan olla siellä kerralla kauemmin, joten sinne lähtö ei ole niin yksinkertaista. Uivat norsut kuulostavat niin ihanalta, että pitää tutustua tarkemmin Andamaaneihin! Vuosi sitten ei olisi tullut mieleenkään haaveilla Norjasta, mutta jostain syystä se on viime aikoina alkanut houkutella yhä enemmän.
No sehän tuossa Uudessa-Seelannissa onkin ongelmana, viikko tai kaksi ei vaan riitä mihinkään, mutta toivottavasti sopiva sauma tulee sinullekin eteen vielä. 🙂
Voisi huutaa lähes jokaisen kohdalla hep! itsekin, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta! 🙂
Jenkeissä meillä meni juuri vastikään 1,5 kuukautta, ja siinäkin ajassa tuntui aika loppuvan ihan kesken kun ei halua vetää paikkoja läpi kiireellä, vaan vähän fiilistelläkin. Toi Norjan kuva on muuten sellainen että sinne en menisi mistään hinnasta – ja eikös siellä äskettäin joku tippunut alaskin?
Kyllä tässä orastava matkakuume iskee päälle kun näitä paikkoja katselee. Ja luulin muuten itsekin tunnistavani tuon kuvan Uudesta-Seelannista otetuksi, ihan kuten Laurakin! 🙂
No tippui hyvinkin – sen surullisen kuuluisan “täydellisen selfien” perässä liian lähelle reunaa mentyään. Kyllähän tuolla varovaisuutta on hyvä noudattaa, mutta onneksi itse en ole kovin korkeanpaikankammoinen (enkä kyllä niin niistä selfieistäkään välitä)… 🙂
Kaikki nämä kyllä kelpaisivat seuraavaksi kohteekseni 😀 Vaikka muutamassa olen jo käynytkin, niin lähtisin heti uudelleen. Itselläni päällimmäisinä haaveina ovat Patagonia, Pohjois-Amerikan länsirannan roadtrip ja joku Tyynenmeren pikkusaarista. Nämä jäävät kuitenkin vielä odottelemaan pitempiä lomia ja seuraavaksi suunta on tutuille kulmille Thaimaahan ja Indonesiaan. Tai siis ensin täältä Tunisiasta Pariisin kautta Suomeen, mutta niitä seuraavia kohteitahan on hyvä mietiskellä jo reissunpäällä. Vaikka sillä menolennolla 😀
Koskaan ei ole huono hetki suunnitella tulevia matkoja 😉 Tyynenmeren pikkusaaretkin olisivat kovin kiinnostavia paikkoja, ehkä sinne pääsisi sitten samalla kun tulisi sinne Uuteen-Seelantiin palattua…!
Kaikki kävisi vaikka heti – vaikka 4,5 olisi se mitä noista reissuista olen noin tehnyt “samantapaisena”. Iran, Kiina&Mongolia ja Väli-Amerikasta alaspäin on itselle vielä tuntematonta aluetta kokonaisuudessaan.
Norja on kyllä kaunein maa Suomesta katsottuna, jos arviointi suoritetaan perusteella välimatka suhteessa maisemat 🙂 Norjan ongelma matkailun kannalta on se, että se on maailman kallein maa. Mikäli pörssi kestää, niin sinne kannattaa kyllä mennä mahdollisimman pian!
Trolltungasta on pakko todeta se, että sinne matka suuntautuu ensi kesänä. Viime reissu teki ison vaikutuksen, mutta patikoinnit silloin jäi väliin: http://www.rantapallo.fi/kohteenamaailma/2015/10/11/norjaan-patikoimaan-kuvien-perusteella/
Tuo on totta että Norja on kallis. Toisaalta, onneksi se on niin lähellä että sinne voi tehdä myös lyhyemmän reissun, jolloin hintataso ei sitten niin pahasti kirpaise 🙂
Näitä tällaisia listoja ja suunnitelmia on aina kiva lukea 🙂 Itselläni noista luettelemistasi varmaan Skotlanti tulee olemaan se seuraava kohde, toivottavasti ensi vuoden aikana!
Kiitos! Kovasti toivon että itselläkin Skotlanti tulee käytyä kurkkaamassa ensi vuoden aikana 🙂
Sun listalla on monta paikkaa, jotka löytyvät myös omalta listani. Näitä tällaisia listoja on kyllä uskomattoman vaikeaa tehdä, koska itse ainakin haluaisin matkustaa ehkä kaikkialle. Silti, elämässä on kai pakko vain priorisoida. Voin muuten suositella Andamaaneja! Siellä olen muun muassa käynyt ja tarve päästä sinne syntyi katsottuani erään luontodokkarin. Menisin takaisin milloin vain, ehdottomasti. Jos muuten kiinnostaa, olen kyseisestä paikasta jotain joskus kirjoittanutkin :).
Tuttu tuska, kaikkialle olisi niin kiva mennä! Kiitti vinkistä, täytyykin käydä katsomassa noita Andamaanien juttuja!
Täältä iso peukutus Vancouverille ja koko länsirannikolle! Kalifornia on ihan suosikkejani. Mielenkiintoinen listaus sinulla muutoin – Uuden-Seelannin osalta jaan kyllä myös pelkkiä positiivisia kokemuksia. Huikea maa!
Itse en osaisi tältä istumalta edes koota tälläistä listausta, kun kovin usein päädyn palaamaan aina niihin samoihin rakkaisiin paikkoihin.
Ei se listan kokoaminen helppoa ole, toisaalta jos hyvät paikat on jo löytänyt, jossa tietää viihtyvänsä uudestaan ja uudestaan niin miksi sitä sitten välttämättä edes tarvisi lähteäkään muualle.. 🙂