Namibia ei ole se tyypillisin matkakohde. Afrikasta ja safareista moni haaveilee kyllä, mutta harvempi edes harkitsee Namibiaa matkakohteeksi. Yleensä jos Afrikkaa harkitaan, suuntautuvat katseet yleensä ensimmäisenä Etelä-Afrikkaan, tai vaikkapa Keniaan ja Tansaniaan. Mutta seuraavan kerran kun harkitset lomamatkaa, kaipaat takuuvarmaa aurinkoa, lämpöä, upeaa luontoa ja henkeäsalpaavia villieläinkohtaamisia turvallisessa ja matkustajalle helpossa kohteessa, muista silloin Namibia. Miksikö? Tähän on helppo keksiä montakin hyvää syytä.
Kuten täälläkin jo monessa jutussa on noussut esiin, on maa hurjan mielenkiintoinen ja monipuolinen. Se on myös uniikki ja yllättävä. Se, että Namibiaan ei moni matkaa, ei suinkaan kerro mitään siitä, etteikö maassa olisi nähtävää ja tehtävää, päinvastoin.
Meidän kokemuksemme maasta rajoittuvat vain yhteen puolentoista viikon reissuun, sekä lukemattomiin tunteihin etukäteisselvittelyiden parissa. Vaikka tuossa ajassa ei kaiken kattavaa ja täysin syväluotaavaa käsitystä maasta ehdikään muodostamaan, koin saavani kohtuullisen hyvän hyvän yleiskuvan. Lopputulos? Noin 70 maan kokemuksella heitän tammikuisen matkamme jälkeen Namibian yhdeksi ehdottomista suosikeistani. Ei suosikiksi, mutta kyllä se sinne top kymppiin silti menee heittämällä.
Saatan elää jonkinlaista Afrikka-huumaa vielä tuon matkan jäljiltä, mutta voi veljet, ne maisemat, ja ne eläimet! Taisin hullaantua Namibiaan täysin. Jälkikäteen suurin harmitus olikin se, että matka oli auttamatta liian lyhyt – Namibia olisi ansainnut enemmän.
Namibia monipuolinen luonto tarjoaa kokemuksia ja elämyksiä laidasta laitaan – arot, aavikot ja savannit pitävät mielen virkeänä. Maasta löytää niin kulttuuria, historiaa kuin villieläimiäkin, viimeisiä jopa kyllästymiseen asti. Voit nauttia rennosta rantakaupungista, tai nauttia ylhäisestä yksinäisyydestä keskellä autiomaata. Miljoonakaupungin menoa ja korkeimpia vuortenhuippuja Namibiasta et toki löydä, mutta muutoin valikoimaa on runsain mitoin.
Namibia on kuitenkin valtava maa, ja vielä harvaan asuttu. Etäisyydet ovat siis väistämättä pitkiä, ja se onkin heittämällä sitten se maan huonoin puoli. Autossa istuminen tulee tutuksi paitsi etäisyyksien vuoksi, myös siksi että vaikka nähtävyyksiä on runsaasti, on niistä suurin osa kuitenkin pääsääntöisesti ”nähty ja koettu” parissa päivässä, vaikka kuinka rauhallisesta tahdista pitäisi. Me kiersimme päänähtävyydet puolessatoista viikossa, mikä useita matkanjärjestäjien kiertomatkoja vertaillen on melko standardi aika. Tahdista riippumatta kuitenkin paras, ja ehdottomasti suosituin tapa kokea maa onkin ottaa auto alleen ja kokea tätä kirjoa mahdollisimman kattavasti. Omatoimisesti matkustaminen on erittäin helppoa, mutta eri pituisia ja tasoisia kiertomatkojakin järjestetään runsaasti, jos omatoimisuus ei houkuttele.
Koska välimatkat ovat pitkät ja kilometrejä tulee reilusti, vaatii maan läpikoluaminen teräksisiä istumalihaksia. Lukemattomat kilometrit pomppuisilla sorateillä kuitenkin palkitsevat säännöllisesti. Milloin vastaan tulee upeita maisemia, milloin eriskummallisia eläimiä tai hauskan näköisiä pieniä kyliä. Kohdekuvauksessa hieman laimealta kuulostava paikka pääsee helposti yllättämään ja pääsetkin toteamaan isoon ääneen että Oho, ja Wau!
Namibian kierros tarjoaa todellakin sen roadtrippailun parhaan puolen – iloa ei tuo pelkästään kohde, vaan monesti myös matka.
Se, mikä tällaisen pohjoisen lintukodon asukkia myös ilahduttaa on myös se, että afrikkalaisin standardein Namibia on varsin turvallinen. Vaikka toki tässäkin kohtaa on syytä muistaa, että järki on hyvä pitää täälläkin mukana. Arvotavarat on syytä pitää piilossa tai tarkasti vartioituna, eikä pimeällä suositella liikuttavan, paitsi potentiaalisten ryöstöjen, myös useiden vapaana vipeltävien villieläinten vuoksi.
Turvallisuustilanteen lisäksi suomalaisilla on Namibiassa valtavan hyvä maine, kiitos paitsi maan itsenäistymisessä aktiivisena puuhamiehenä olleen Martti Ahtisaaren, myös jo 1800-luvulta lähtien aktiivisesti maassa vaikuttaneen suomalaisen lähetystyön. Tämän seurauksena kohtaat todennäköisesti monta ilahtunutta reaktiota kertoessasi paikalliselle kotimaasi. Ehkä hieman hämmentävää on myös se, että hyvän Suomi-kuvan myötä myös suomalaiset nimet ovat melko yleisiä, eikä Namibiassa matkatessa tämän vuoksi ole mitenkään tavatonta, että vastaan kävelee syntyperäinen namibialainen nimeltään Martta tai Toivo.
Mikä Namibiassa myös ilahduttaa matkakohteena, on maan helppous. Omatoiminen matkustaminen onnistuu vaivatta, vaikka toki opastettuja kiertoajeluitakin on tarjolla runsain mitoin. En itse ole mitenkään kokenut Afrikan matkaaja, mutta tässä mielipiteessä tukeudun keskivertoa kattavamman Afrikka-kokemuksen omaavan matkakumppanin lausuntoihin, joka luonnehti Namibiaa loistavaksi ”Afrikkaa aloittelijoille”-maaksi. Tällä viittaan siihen, että Namibia on turvallinen, paljon länsimaisia vaikutteita saanut maa, jossa peruspalvelut yleisimmissä matkakohteissa ovat hyvällä tasolla, ainakin kun pitää mielessä että ollaan todellakin Afrikassa.
Kun vielä lisätään mukaan se, että ihmiset ovat ystävällisiä, maan virallinen kieli on englanti ja tietoa kohteista on hyvin saatavilla, on matkailu varsin helppoa, vaikka ei se kaikista karaistunein maailmanmatkaaja olisikaan. Toki tässä kohtaa on taas todettava, että omatoimimatkailusta on hyvä olla jonkin verran kokemusta, jotta matkasta voi saada maksimaalisen ilon irti. Jos taas olet keskittynyt matkoillasi pelkästään pohjoismaihin, on hyvä hakea kokemusta ehkä vielä hieman laajemmin ennen tänne omatoimisesti matkaamista.
Namibian teille suuntaavaa matkailijaa saattaa etukäteen hirvittää ajatus vasemmanpuoleisessa liikenteessä ajamisesta Afrikassa. Panikointi on kuitenkin turhaa, sillä liikenne on vähäistä ja ajokulttuuri todella maltillinen. Kertaakaan ei vastaan tullut vaikeita tilanteita tai kamikaze-kuskeja, ja liikennesääntöjä soveltavaa ajokulttuuriakin tulee enemmän Euroopassa vastaan, kuin mitä Namibiassa kohtasimme.
Se, mistä sen sijaan kannattaa olla huolissaan, on se tosiasia, että Namibian tiet ovat pahamaineisen nälkäiset, syöden säännöllisesti ajoneuvojen renkaita. Päivittäin saimme todistaa rengasrikkojen pysäyttämiä turisteja (ja toki myös paikallisia) teiden reunoilla. Pääsimmepä myös auttamaan toisia renkaiden vaihdossa, mutta onneksi omalla kohdalla renkaat pitivät. Jos pidemmälle kierrokselle on lähdössä, ei kaksi vararengasta autossa siis todellakaan ole mitenkään liioittelua. Lisäksi pitkät välimatkat yhdistettynä harvaan asuttuun maahan tarkoittaa sitä, että välillä saa ajaa pitkäänkin, ennen kuin seuraavaa huoltoasemaa tulee vastaan, joten tankkia ei kannata missään vaiheessa päästää tyhjenemään liikaa, seuraavan huoltoaseman ollessa usein yli 100km päässä edellisestä.
Hintatasoltaan Namibia ei ole se halvin ja monin paikoin hinnat olivat kalliimmat kuin esimerkiksi Kapkaupungissa. Esimerkkeinä hinnoista mainittakoon vaikka että pelkkä leirintäaluepaikka maksoi useissa paikoissa 40 euroa yöltä, yleinen sisäänpääsymaksu luonnonpuistoihin ja nähtävyyksille oli 5€ vuorokaudessa per henkilö ja ravintolassa hintataso on hyvin Etelä-Eurooppalaisella tasolla, samoin hotellit. Täydellä leiriytymisvarustuksella olevan auton vuokra taas kustansi meiltä noin 120 euroa vuorokaudelta täydellä vakuutuksella.
Niin, Namibiaan kyllä kannattaa ehdottomasti matkustaa, ainakin jos etsit aurinkoa, upeaa luontoa ja villieläimiä turvallisessa maassa ja halajat Afrikkaan. Toisaalta, maailmassa on myös aika monta muutakin maata jossa kannattaa matkustaa. Mutta jos en vielä saanut sinua vakuuttumaan siitä, että Namibiaa kannattaa ehdottomasti harkita matkakohteena, niin ehkä aiemmin kirjoittamistani jutuista löytyy sopiva triggeri, kaikki Namibian jutut löytyy kootusti täältä.
7 comments
Tää oli kyllä hyvä tiivistelmä ja todellakin herätti kiinnostuksen Namibiaan. Oonkin katsellut sun juttuja ja varsinkin huokaillut ihastuneena kaikille eläinkuville ja huikeille maisemille, mutta silti oli aina vähän semmoinen olo, että “Namibiaanko? Oikeesti?” 😀 Että miten kukaan edes keksii mennä sinne! Mutta hyvä, kun keksitte, se näyttää upealta! Ja kun mainitsit, että se on helppo paikka aloittaa Afrikan-matkailu, niin tuli mieleen, että olisko se samanlainen kuin vastaavasti Thaimaa Aasiassa?Voi olla vähän hassu vertaus, mutta jostain syystä aloin pohtia tätä. 🙂
Kiitos Sonja! Ei Namibia tosiaan ole se tyypillisin kohde, mutta se ei onneksi tarkoita että se olisi siten myös huono kohde. Etkä ole ainoa, joka on tunnustanut ihmetelleensä että miten kukaan keksii sinne lähteä 😀
Mä itseasiassa mietin tota Thaimaa-vertausta itsekin jossain vaiheessa, mutta vaikka tavallaan voisi todeta että joo, ei ehkä sitten kuitenkaan. Namibiassa on niin vähän turisteja, että Thaimaaseen vertaaminen ei lopulta tuntunut sopivalta, mutta ehkä jos vertaa siltä kantilta, että mistä on Aasian matkailu helppo aloittaa, niin sillä tavalla voisin Namibian tähän kastiin laittaa sit Afrikan osalta. Tää on vaikee, koska sit taas Thaimaa on monella se eka kosketus Aasiaan, mutta Namibia taas harvalla Afrikkaan. Huomaan meneväni enemmän ja enemmän siihen “toisaalta ja toisaalta”-moodiin tätä kommenttia kirjoittaessani, ollaan selvästi vaikeiden kysymysten äärellä 😀
Ennen näitä sun postauksia en ollut edes ikinä harkinnut Namibiaa matkakohteena, mutta nyt olen ihan vakuuttunut, että tuonne on päästävä! 🙂 Nuo hiekkadyynit näyttävät todella upeilta ja safarikin on alkanut kiinnostaa yhä enemmän. Mies ei kyllä vielä lämmennyt tälle kohdevalinnalle, joten täytyy ehkä hieman vielä tehdä käännytystyötä ennen kuin pääsee lentoja varailemaan 😀
Oi, kiitos, mahtavaa jos Namibiaan on näiden myötä kiinnostus herännyt! Eikä ihme jos ei mies (vielä) lämmennyt kohteelle, aika monta kummaksuvaa katsetta mekin osaksemme saatiin ennen matkaa, eikä juuri kukaan ymmärtänyt miksi nyt tollaiseenkin paikkaan pitää mennä, mutta aika moni on meidän kertomisien ja kuvien jälkeen muuttanut mielensä, että ehkä se teilläkin mieli vielä muuttuu. 🙂
Etelä-Afrikkaan piti alunperin ottaa suunta, mutta kahden naisen retkikunnan turvallisuutta pitkään pohdittuamme tulimme siihen tulokseen että haluamme sittenkin ottaa ensikosketuksen Afrikkaan mieluummin Namibiassa. Sinne olisi nyt siis tarkoitus suunnata ensi kesäkuussa ja olen aivan fiiliksissä! Sun kirjoituksia on todellakin syynätty tarkkaan kun matkasuunnitelma on ollut mietinnässä, olet toiminut suurena inspiraationa! Luulen että meillä varmaan tulee olemaan melko samantyylinen reitti kuin teidän reissulla ?
Autovuokraa pitäisi tässä ruveta vertailemaan, satutko muistamaan mistä te vuokrasitte oman teltta-autonne?(vai mikä ihme sen nimi on ? )
Eikä, ihan mahtavaa! Kiitos Anni, tää oli huikein kommentti pitkään aikaan! Mä todellakin toivon että teidän matka onnistuu yhtä hyvin kun meillä ja pääsette kokemaan Namibian yhtä huikeana kun millaisena se meille näyttäytyi! 🙂 Tosta autonvuokrasta sen verran että me varattiin Odyssey car hiren kautta ja kaikki toimi hyvin. Tuo firma valikoitui siksi että kovin moni myi jo ei-oota kun oltiin aika myöhään liikkeellä varauksen kanssa, lisäksi toi oli silloin niitä harvoja firmoja, jotka ei vaatinu etukäteen mitään maksuja (kuulemma nykyään jo vaativat). Jos haluatte helposti useamman tarjouksen, niin Car Rental Association of Namibian kautta kannattaa laittaa tarjouspyyntö (caran@iway.na), ne välittävät sitten kyselyn soveltuville firmoille ja saat todennäköisesti suoraan tarjouksen useammasta paikasta, siinä sitten varmaan samassa yhteydessä selviää että mitkä paikat haluavat varausmaksun. Tuolta mekin tuo oma auto lopulta löydettiin.
Kiitos tuosta vinkistä, minäpä pistän tuonne tarjouspyyntöä menemään! 🙂