Safarimatka houkuttelee, mutta Afrikka näyttäytyy mielessä niin vaarallisena ja vaikeana kohteena, että et lähde? Lisäksi olet kuullut että safarimatkat ovat kalliita? Ehkä, sillä oikein (tai väärin) valitsemalla nämä kaikki on mahdollista toteutua. On kuitenkin mahdollista löytää myös vaihtoehtoinen, ja paljon mukavampi versio tarinasta.
Viime jutussa jo totesin, että matka Afrikkaan on mahdollista tehdä ihan turvallisesti. Ei tarvitse olla pelko persauksissa koko matkaa. Sen lisäksi voin kertoa, että safarimatka on mahdollista totetuuttaa myös mellko edullisesti ja helposti, vieläpä täysin omatoimisesti! Jos haluat safarimatkalle helposti, halvalla ja turvallisesti, on Krugerin kansallispuisto Etelä-Afrikassa siihen varsin mainio vaihtoehto.
Krugerin kansallispuisto on yksi maailman suosituimmista safarikohteista, eikä suotta. Hyvätasoinen infrastruktuuri, Afrikan mittakaavassa erinomaiset palvelut ja iso alue tarjoavat mielenkiintoisen kohteen Etelä-Afrikan, Botswanan ja Zimbabwen rajalla. Ai niin, ja tietysti myös ne tajunnanräjäyttävät eläinhavainnot! Krugerissa voi helposti nähdä eläimiä laidasta laitaan ja onpa jopa Big 5:kin mahdollista nähdä yhden päivän aikana. Moni on Krugerin eläintarjontaa hehkuttanut, ja vaikka hiukan skeptinen olinkin ennen matkaa, on kokemuksesta nyt helppo todeta, että kaikki se hehkutus on ollut varsin perusteltua. Päivät Krugerissa vilahtavat ohi huomaamatta, kun on kiire bongailla eksoottisia eläimiä sarjatulella ja nauttia elämästä.
Mitä safarin hintaan tulee, kiitos Etelä-Afrikan politiikan, maan valuuttakurssi on ollut pienimuotoisessa syöksyssä jo hetken aikaa. Ei Etelä-Afrikka ole koskaan tainnut kallis kohde olla, mutta pelkästään tämän vuoden syöksyn aikana Etelä-Afrikkaan matkustaminen on muuttunut edullisesta suorastaan naurettavan halvaksi. Vaikka toki laajassa kuvassa kurssiromahduksessa ei maan kannalta mitään juhlittavaa olekaan, emme me suinkaan pistäneet pahaksemme, että pelkästään jo alkukesän varausten jälkeen hinnat olivat ehtineet putoamaan jo yli 15% ennen marraskuista matkaa.
Miten sitten onnistuu omatoiminen safari Krugerissa?
1. Hankkiudu paikalle
Järkevällä lentoajalla olevat lennot Etelä-Afrikan Johannesburgiin saa halvimmillaan monesti alle 500eurolla. Tämän jälkeen pitää vielä päästä Krugeriin, joka sijaitsee noin 400km päässä. Halvin vaihtoehto on vuokrata auto Johannesburgista ja hurauttaa tuo neljän-viiden tunnin matka autolla. Älä huoli, tie on todella hyväkuntoinen ja Johannesburgin pahamaineiset ruuhkatkin jäävät suurilta osin reitin ulkopuolelle.
Mitä auton vuokraamiseen tulee, niin ihan pikkuisella Puntollakin pärjää kyllä Krugerissa varsin hyvin, sillä tiet myös puiston sisällä ovat erittäin hyväkuntoiset. Nelivetoa et puistossa tarvi, mutta matkustusmukavuuden kannalta isompi auto voi muuten olla tässä kohtaa parempi, ainakin jos matkassa on useampi henkilö. Halvimmillaan auton vuokraa viikoksi reilulla sadalla eurolla ja bensan hinta alle euron litralta.
Jos pitkä ajomatka ei houkuttele, on toinen vaihtoehto hankkiutua Krugeriin lentämällä. Johannesburgista on hyvät yhteydet puiston läheisille lentokentille Nelspruitiin, Phalaborwaan ja Hoedspruitiin. Lisäksi puiston sisällä, Skukuzan leirin vieressä on kenttä, jonne on suora yhteys ainakin Kapkaupungista, että Johannesburgista. Auton vuokraaminen onnistuu myös näiltä lentokentiltä, joten vaikka päättäisit saapua puistoon lentäen, voit silti jatkaa omatoimisesti eteenpäin.
2. Hanki majoitus
Majoitusvaihtoehtoja löytyy puistosta paljon, niin yleisiä kuin yksityisiäkin.
Kaksitoista leiriä ympäri puiston pitävät huolen siitä, että majoittumaan pääsee kattavasti puiston eri osissa. Majoitukset voi varata suoraan Etelä-Afrikan kansallispuistoista vastaavan SANParksin sivujen kautta. Samoilta sivuilta löytyy kattavasti tietoa puistosta ja sen palveluista, sekä ajantasaiset hinnastot. SANParksin leireistä löytyy hyvät palvelut, sillä kaikista leireistä luvataan löytyvän ravintola, kauppa ja bensapumppu, sekä muita pienempiä palveluita. Majoittua voit joko leirien mökeissä, tai telttapaikoilla. Mökeistä löytyy suihku ja monesti myös keittiö. Hintataso on varsin kohtuullinen, kahden hengen mökki irtoaa 60-80 euron hintaan.
Luksusta ei kannata toki odottaa, mutta Afrikkalaisittain ihan kohtuulliset puitteet löytyy. Ravintolassa taas saatat (leiristä riippuen) saada mehevän pihviaterian kympillä. Isompien leirien kaupoissa valikoima on helposti pienen Siwan tasoinen, ja pikavilkaisulla hintatasokin on varsin kohtuullinen. Jos siis ravintolassa syönti ei aina houkuttele, voi kokkailut hoitaa myös edullisesti joko mökin keittiössä, tai ulkona grillaten. Pankkiautomaatteja en Krugerissa nähnyt, mutta luottokortit toimivat pääsääntöisesti varsin hyvin.
Me majoituimme safarin aikana kahdessa eri leirissä, Skukuzassa ja Satarassa. Skukuza puiston eteläosissa on Krugerin pääleiri ja kaikista kattavin palveluiltaan ja varsin viihtyisä. Satara taas pienempänä leirinä on huomattavasti pelkistetympi ja etenkin ravintolapalveluiden osalta häviää kirkkaasti Skukuzalle, mutta kyllä molemmissa yönsä nukkui.
SANParksin ylläpitämien leirien lisäksi Krugerista löytyy kasa yksityisomisteisia, hiukan parempitasoisia leirejä ja lodgeja. Lisäksi Krugerin reunamilla on useita yksityisiä luonnonsuojelualueita joista löytyy useita lodgeja, jotka pitävät huolen siitä, että jokaiselle budjetille löytyy sopivaa majoitusta.
3. Puistomaksu
Krugerissa vieraillessa joudut maksamaan päiväkohtaisen puistomaksun, jolla mahdollistetaan luonnonsuojelua alueella. Nykyisellä kurssilla ulkomaalaisen päivämaksu puistoon on 20euroa henkilöä kohti ja se maksetaan leiriin sisäänkirjautuessa. Jos taas olet vierailulla vain päiväseltään, maksetaan maksu puiston portilla sisään ajaessa ja kuitti tarkastetaan puistosta pois ajaessa.
Jos majoitut puiston ulkopuolella, niin ainakin lomakaudella kannattaa varata itselleen lupa puistoon etukäteen SANParksilta, päivämatkailijoille kun on myös Krugerissa oma kiintiönsä.
4. Nauti!
Kun olet päässyt paikalle, saanut auton alle, löytänyt majoituksen ja maksanut puistomaksun, on kaikki järjestelyt tehty. Sen jälkeen on aika nauttia. Koe se riemu mikä synytyy, kun saat polkaista jarrupoljinta norsun rynniessä tielle aivan eteesi, tai kun kaveri toteaa vieressä ”kato, leijona!”. Se on aika yliveto tunne. Krugerissa on helppo ajaa omatoimisesti ympäriinsä ja päivät suorastaan hurahtavat ohi. Täällä autossa istuminen ei todellakaan tunnu puuduttavalta.
Jos et aina jaksa istua itse ratin takana, on myös leireistä mahdollista hypätä safariajeluiden kyytiin. Ainakin SANParksin ylläpitämien leirien kolmetuntiset ajelut ovat hinnaltaan noin 15 euroa per henkilö, eli kovin kalliista lystistä ei ole kyse. Kannattaa kuitenkin huomata, että kyseiset safariautot ajelevat ihan samoilla teillä kuin omatoimisestikin alueella liikkuvat.
Krugerin kansallispuisto on kooltaan valtava, se on saman kokoinen kuin Slovenia. Alueella on kattava tieverkosto ja niitä kiertämällä saa kulumaan päiviä. Nopeusrajoitukset tiellä ovat 50km/h pääteillä ja 40km/h päällystämättömillä teillä. Todellisuudessa et halua ajaa edes niin nopeasti, sillä eläimien tehokkaimpaan bongailuun suositellaan nopeudeksi vain 25-30km/h nopeuksia. Tästä syystä päivän aikana ei leiriltä välttämättä ehdi hirveän kauas. Jos Krugeriin päädyt, suosittelen siis vahvasti yöpymään ainakin parissa eri paikassa jotta pystyt tutustumaan laajempaan alueeseen, sillä erot puiston eri osien maisemissa ja kasvillisuudessa, sekä myös eläinkannoissa ovat melkoiset.
Etukäteen hieman nyrpistelin nenääni sille, että myös puiston sisällä päätiet ovat päällystettyjä. Ajattelin sen pilaavan täysin kokemuksen, uskoen eläinten välttelevän näitä epäluonnollisia alueita. Ilokseni olin taas väärässä, sillä päällystettyjen teiden varsilla teimme lopulta valtaosan kaikista ”isoista” eläinbongauksista.
Kokonaisuudessaan on todettava että Kruger on ihan loistava kohde safarimatkalle ja sen ympäristöstä löytyy kyllä tekemistä myös safarien vastapainoksi. Rantalomaan soveltuvia kohteita löytyy sitten Durbanin läheltä tai naapurimaa Mozambiquesta, ja onpa Johannesburgista helppo singahtaa lepäilemään vaikka Mauritiukselle, niin kuin me teimme.
Kaipaatko lisää vahvistusta? Myös Vaihda vapaalle-blogista löytyy useiden loistavien safari-tarinoiden lisäksi varsin hyvä juttu Krugerista ja siitä, kuinka safarimatka on mahdollista tehdä omatoimisesti alle tonnilla.
Ja jos Etelä-Afrikka ei nyt innosta, yhtä helppoa on tehdä omatoiminen safarimatka Namibiassa Etoshan kansallispuistossa, sillä moni tässä jutussa mainittu asia pätee myös Etoshaan. Jos Namibian safari kiinnostaa, majoitusvaraukset hoituvat helposti NWR:n kautta.
6 comments
Oi vau, miten kattava tietopaketti! Tää menee ehdottomasti talteen tulevaisuutta varten.
Kumpi sun mielestäsi oli parempi kohde, Etosha vai Kruger? Entä miten paljon vaihtelua puistoissa on ihan maisemien puolesta?
Kiitti! 🙂 Vaikka molemmat oli ihan hyviä safarin osalta, niin kyllä Kruger voiton vie ainakin omien kokemusten valossa. Krugerissa eläimiä näkyi paljon enemmän ja se tuntui paljon kehittyneemmältä. Etosha on maastoltaan huomattavasti Krugeria kuivempi ja karumpi, eli siellä on paljon vähemmän kasvustoa, joka tietysti helpottaa eläinten bongailua. Vaikka Etoshassa nähtiin ehkä vähän vähemmän “isoja” eläimiä, tuntui että muista eläimistä(seeprat, antiloopit jne) nähtiin isompia laumoja kuin Krugerissa. Toki täytyy muistaa että me oltiin Etoshassa sadekauden jo alettua, ja mun isoksi harmiksi ainakin norsut oli siksi alueelta jo kaikonneet, eli sekin saattoi vaikuttaa eläinbongausten määrään. Molemmissa kuitenkin safarit oli ihan mahtavia!
Oivallinen infopaketti! Jotenkin olin siinä kuvitelmassa että hintaa tuommoiselle safarimatkalle kertyisi enemmän ja ettei omatoimisesti edes voisi liikkua puistoalueilla… mistä lienee saanutkin sellaisen vaikutelman, en tiedä ? Osaatko sanoa telttapaikkojen hinnoista jotain, oletettavasti huomattavasti edullisempaa touhua kuin mökissä majoittuminen?
Kiitos Anne! Tuo on itseasiassa hyvinkin yleinen luulo, mutta todellisuudessa yllättävän monessa paikkaa voi ajaa myös itse safarilla. Telttapaikat ovat noin 20e/yö ja leireissä on hyvät keittiöt ja pesutilat, joita käyttää, joten telttailu todella on selkeästi vielä mökkejä edullisempi vaihtoehto. Krugerissa leirit ovat aidattuja ja vartioituja, joten teltankaan kanssa ei tarvitse pelätä ulkopuolella vaanivia petoja, ainoastaan apinat aiheuttavat satunnaista harmia, jos ruokia jättää levälleen. 🙂
Ai samperi, pitäisköhän sitä lähteä, näyttää aivan mahtavalta!
Minkälaiset kameran linssit sulla oli mukana, mille tuli eniten käyttöä?
No kyllä kannattaa, tuolla oli aivan huikeaa! 🙂
Mä oon kuvannut tähän asti Olympuksen Pen E-PL7:lla ja objektiiveina on 12-40mm ja 70-300mm putket. Koska kyseessä on kuitenkin MFT-standarin kamera, niin nuo olis vastaavuudeltaan täyskennoisissa 24-80 ja 140-600mm. En kyllä osaa sanoa kumpaa putkea käytin enemmän, oli aikamoista vaihtorallia nimittäin kokoajan kun tuntui että aina oli väärä putki kamerassa kiinni 😀
[…] Minä tulen kirjoittamaan tulevaisuudessa enemmän safarikokemuksestamme. Jos olet malttamattoman kiinnostunut tarkemmin Krugerin tarjoamasta safarimahdollisuudesta, käy lukemassa aiheesta esimerkiksi Vaihda Vapaalle- blogista täältä, Rennosta matkablogista täältä tai Irtiottoja-blogista täältä. […]