Kun ennen pääsiäistä kerron tulevista matkasuunnitelmistani kysyville tutuille suuntaavani pian Omaniin, kohtaan monesti yhden tai useamman seuraavista kolmesta kysymyksestä: Missä se on? (No siinä Arabiemiraattien/Dubain naapurissa), Miksi sä sinne meet? (“No koska voi” ja maa kiehtoo, kun en siellä ole vielä käynyt) ja Uskaltaako sinne muka matkustaa? (Kyllä, hyvinkin). Näistä kolmesta kysymyksestä tuo viimeinen tuntui olevan kaikista yleisin, sillä jos kyselyä ei aloitettu sillä, se seurasi lähes automaattisesti näiden toisten kysymysten perään.
Kun kerroin matkaavani Arabian niemimaalle, muslimivaltioon, kohtasin usein kauhistuneita katseita – viimeistään siinä vaiheessa kun mainitsin Omanin rajanaapureina olevan muun muassa Jemen ja Saudi-Arabia.
Hieman hämmästyin tätä turvallisuus-huolta alkuun, mutta pian totesin että eipä se mikään ihme sinäänsä ole. Siinä missä minä, joka käytännössä elän löytääkseen uusia mielenkiintoisia matkakohteita, tiesin taustatyötä vuosia tehneenä tarkalleen missä Oman on ja että maa on erittäin turvallinen matkakohde, on selvää että vähän matkustavalle ihmiselle ajatus tuollaiselle seudulle matkaamisesta voi olla täysin käsittämätön ja hieman pelottavakin. Eihän sitä ole kieltäminen että arabimaista on mediassa ollut etenkin viimeisen pari vuotta ei-niin-mairittelevia uutisia turvallisuusnäkökulmasta. Tosin Omania ei ole tainnut koskaan näissä uutisissa mainita. Kuitenkin, etenkin vähän matkusteleville, koko seutu näyttäytyy turvattomana ja usein jopa vihamielisenä länsimaalaisia kohtaan, joten tuo huoli on ihan ymmärtettävää.
Kyllä, Oman on muslimivaltio aivan sopivasti siinä Jemenin ja Pakistanin välissä, joten sijainti on mitä otollisin väärien olettamusten synnylle. Ja väärillä tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että todellisuudessa rangaistukset pienistäkin rikkeistä ovat maassa niin ankarat, että maan rikollisuus on olematonta. Etenkin kun yli puolet maan väestöstä on siirtotyöläisiä jotka eivät voi riskeerata maassaololupaansa rikoksilla, on rangaistukset jopa normaalia kovempia pelotteita ja väki kovin lainkuuliaista. Jotain maan turvallisuudesta kertoo myös se, että se on rankattu vuoden 2015 Travel and Tourism Competitiveness -rankingissa sijalle yhdeksän, kaikkiaan 141 maan joukosta, ohittaen muunmuassa sellaisia maita kuin Sveitsi, tai Norja. Samainen ranking listaa Suomen maailman kärkimaaksi. Kyllä, sen lisäksi että maa on erittäin kiehtova ja monipuolinen matkailumaa, se on myös erittäin turvallinen.
Vaikka Oman on muslimimaa, ei kulttuuri myöskään ole niin tiukka ja länsimaalaiseen matkailijaan suhtaudutaan täällä ystävällisesti ja kunnoittavasti. Maata luonnehditaankin monesti liberaaliksi muslimimaaksi joka on avoin ja rento, toivottaen vierailijat tervetulleeksi avosylin. Ihmiset ovat kohteiliaita ja avuliaita. Maa on erittäin vauras ja kulttuuri kovin rauhanomainen. Täällä ei myöskään mennä äärimmäisyyksiin uskonnon ja käytäntöjen suhteen, kuten muutamassa muussa maassa lähiseuduilla. Siinä missä itse ahdistun joka kerta esimerkiksi Egyptiin matkatessa alle viidessä minuutissa paikallisten miesten huuteluihin, ja joskus koen sen jopa hieman uhkaavana, täällä kaduilla sai kävellä täysin rauhassa ja osakseni sain korkeintaan ystävällisiä hymyjä paikallisilta. Vaikka koko matka tulikin liikuttua tiiviisti miehen kanssa, en täällä olisi kokenut oloani uhatuksi yksinkään kadulla kulkiessani, edes illalla. Kun suuntasimme yöksi aavikolle, ei vuokra-autommekaan jättäminen yön yli parkkiin paikallisen, melko syrjäisen huoltoaseman pihaan juurikaan hirvittänyt. Perusmatkailijalle hieman tuntemattomampi muslimimaa lähi-idässäkään ei siis automaattisesti tarkoita vaaranpaikkaa.
Uskaltaako sinne matkustaa? Kertaakaan en Omanissa joutunut kokemaan että tuo kysymys olisi omalta kohdaltani aiheellinen, mutta valitettavasti kysymys näyttäytyi matkalla hieman kurjemmassa valossa melkoisen yllättävässäkin tilanteessa. Istumme eräänä päivänä sisämaassa sijaitsevan kylän Souqissa pienen liikkeen kahvinurkkauksessa, jutellen paikallisten kanssa heidän kutsuttua meidät nauttimaan kahvia kanssaan. Päädymme juttelemaan Suomesta. Yksi miehistä kysyy meiltä onko Suomi turvallinen maa matkustaa. Vastaamme että kyllä, yksi turvallisimmista. Kuitenkin takaraivossa kalvaa tarve jatkaa lausetta toteamalla, että turvallinen meille ja monelle muullekin, mutta pahoin pelkäämme että teillä voisi huonossa tapauksessa tilanne olla hieman toinen nykyään. En nimittäin voinut olla miettimättä tilannetta jossa tämä tummahipiäinen Omanilainen, erittäin kohtelias ja ystävällinen herra kaavussaan ja päähineessään kävelee vaikkapa Tampereen kaduilla. Uskaltaisin väittää että kauniina kesäpäivänäkään hän ei välttämättä enää pystyisi kävelemään Hämeenkatua päästä päähän ilman, että saa osakseen rasistista huutelua. Puhumattakaan siitä, mikä tilanne pahimmillaan voisi olla illan pimetessä. Sen verran tuota aggressiivista suhtautumista on kaduilla ollut viime kuukausina havaittavissa.
Ainakin itse olen viime aikoina liian monta kertaa joutunut toteamaan ilmapiirin Suomessa muuttuneen valtavasti, kuullut rasistisia huuteluita kaduilla, todistanut vihaa ulkomaalaistaustaisia kohtaan ja miettinyt mihin tämä maa on menossa. Siksi mietinkin että voiko Suomeakaan täysin turvallisena maana lopulta ihan kaikille mainostaa? Tätä aihetta hieman jälkikäteen pyöriteltyämme totesimme, että turvallisuus-kysymys on varsin suhteellinen, ei siihen kai missään ole yksiselitteistä vastausta.
Vaikka maa varsin vapaamielinen onkin muslimimaaksi, suositellaan pukeutumisessa kunnioittamaan kulttuuria. Yksittäisissä tapauksissa se tarkoittaa näinkin tiukkaa pukukoodia, vaikka yleensä olkapäiden ja polvien peittäminen on riittävää.
Maan rento ilmapiiri on nähtävissä ihan liikennemerkeissäkin.. 😉
Onko siellä turvallista? Niin, onko missään lopulta täysin turvallista? Vastaus kai riippuu paljon siitäkin kuka kysyy ja keneltä kysytään ja miten käyttäytyy. Puhumattakaan siitä, onko hyvää vai huonoa onnea matkassa. Vaaranpaikkoja voi tulla vastaan yllättävissäkin paikoissa ja toisaalta taas vaarallisiksikin koetuissa paikoissa voi olla turvallista ja omalla käytöksellään ja valinnoilla on valtava merkitys tässäkin asiassa. En toki missään nimessä lähtisi vertaamaan esimerkiksi Suomea tai Omania vaikkapa Syyrian tai Pakistanin turvallisuustilanteeseen, mutta sitten toisaalta, tuskinpa kukaan vuosi sitten olisi kysynyt minulta Pariisiin lähtiessäni tai juuri Brysselistä palattuani, että onko siellä turvallista.. Eikä sitä kyllä varmaan vieläkään ensimmäisenä kysytä jos sinne ilmoittaa lähtevänsä.
Turvallisuustilanteet vaihtuvat ympäri maailmaa hyvinkin nopeasti välillä, joten hyvä on etukäteen aina selvittää tilanne vaikkapa ulkoministeriön sivuilta. Vaikka yksiselitteistä vastausta turvallisuuskysymykseen on vaikea monesta paikasta antaa, sen kuitenkin voin omien havaintojeni perusteella sanoa, että Omanissa on keskimääräistä turvallisempaa matkustaa. Toki terve järki pitää olla mukana, siinä missä kaikkialla muuallakin, mutta kyllä Omanissa voit viettää lomapäiväsi kohtuullisen huoletta.
54 comments
Oman ei ole omalla bucket-listalla, mutta otsikko houkutti klikkaamaan. Voi surku miten tuli itsellekin vähän paha mieli noista turvallisuusasioista. Suomi on turvallinen, mutta viime aikojen mielenilmaukset Rovaniemelläkin on alkaneet vähän jännittää. “Onneksi” on itse ihan blondi suomalaisen näköinen, mutta ahdistaa jo ajatellakin miten eksoottisemmat piirteet omaava suomalainen voi saada osakseen niin kamalaa kohtelua toiselta samanlaiselta.
Mahtavaa, jos Oman on suvaitsevainen, turvallinen ja mielenkiintoinen 🙂
Oman varmasti on sellainen maa joka ei kovin monella ole bucket-listalla, eikä se kyllä top 10:ssä ollut itselläkään, mutta sinne nyt jotenkin kuitenkin päädyttiin. Kyllä sitä tosiaan näin keskiverto-suomalaisen näköisenä aika rauhassa saa kävellä kaduilla, mutta kyllähän nykymeno on monelle vähän erilaista kun muutamia vuosia sitten ja pahaa tekee välillä kaduilla kävellessä.
Mullakin on todella paha mieli siitä, millaista kohtelua nykyään Suomessa voi saada, jos ei ole ihan elovenablondi. Oli kyseessä sitten maahanmuuttaja, pakolainen, turisti tai vähän tummempaa pigmenttiä supisuomalaiselta äidiltään ja vähän saamelaiselta isältään saanut Sunna. Minulla on ruskeat silmät ja kesäisin aika tumma iho, ja kerran minulle huudeltiin automaatilla, että painu mistä tulit saatanan kurdi. Pääsin pyytämättä osalliseksi larppiin, joka on todellisuutta monelle Suomessa ja sekös pahalta tuntuu. Että sun olemassaolon oikeutus kiistetään.
Pieni Oman-kiinnostuksen poikanen kyllä heräsi minussa tämän postauksen myötä! Dubaihin en viitsisi mennä, enkä Abu Dhabiin, ne ovat niin övereitä turistirysiä nykyään. Mutta ehkä sitten Oman? 🙂
On kyllä kurja kuulla tuollaisesta – voin vain kuvitella kuinka kurjalta tuo huutelu tuntuu! Aina sitä toivoisi että huutelijat tulisivat järkiinsä, tai saisi itse jotenkin heidät ymmärtämään huutelun järjettömyyden, mutta useimmin taitaa olla turha toivo. :/
Omanille kyllä vahva suositus, vaikka maa on kohtalaisen vauras, ei siellä meno ollut lähimainkaan yhtä pröystäilevä kuin juuri tuolla mainitsemissasi Dubaissa tai Abu Dhabissa! 🙂
“Ja väärillä tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että todellisuudessa rangaistukset pienistäkin rikkeistä ovat maassa niin ankarat, että maan rikollisuus on olematonta. Etenkin kun yli puolet maan väestöstä on siirtotyöläisiä jotka eivät voi riskeerata maassaololupaansa rikoksilla, on rangaistukset jopa normaalia kovempia pelotteita ja väki kovin lainkuuliaista”
Jos Suomessa ollaan korottamassa rangaistuksia, niin heti ollaan itkemässä (siis vasemmisto ja vihreät) että se ei ole ratkaisu mihinkään vaikka kirjoittaja itse näyttäisikin uskovan kovien rangaistusten tehoon.
Oman ja muut Arabian niemimaan valtiot pitävät siirtotyöläiset ankarassa kurissa ja vailla oikeuksia vaikka ovat sentään tulleet töihin toisin kuin Suomeen ja muualle Eurooppaan tulleet pääosin arabit (miksi ne eivät menneet esim. Omaniin?) Me emme vaatineet tulijoilta edes passia ja niistä rikoksista jossa Omanissa olisi ulkomaalaiselle tullut ankara rangaistus tulee meillä vain huomautuksia ja sakkoa (mitenkähän se aiotaan periä)
Onko siis ihme, että Suomessa kuulee “rasistista huutelua” joka ei kyllä loukkaa ketään, enkä muista lukeneeni yhdenkään tp-hakijan tulleen pahoinpidellyksi suomalaisten toimesta. Päinvastaisia tapauksia on vaikka millä mitalla ja tietty ovat keskenäänkin tapelleet.
Politiikka on jännä juttu – mitä vain ehdotetaan tai tehdään niin joku aina vastustaa. Se on myös aihe johon en kyllä tässä blogissa halua lähteä liikaa kommentoimaan, vaikka siitä enemmän kuin mielelläni kasvotusten ihmisten kanssa linjaankin, pidetään tämä blogi kommenttilaatikoineen nyt matkustamiseen keskittyvänä.. 🙂
Yhteen asiaan on silti pakko kommentoida. Olen nimittäin vahvasti kanssasi kuitenkin eri mieltä siitä, että rasistinen huutelu ei ketään loukkaa – eikös se nimenomaan ole sen tavoite että henkistä kipua aiheutetaan, tuskin kukaan huutelulla ainakaan sen kohteeksi joutunutta pyrkii ilahduttamaan? Onko huutelu kenties sellaista että toivoisit sitä itse osaksesi, kerta se ei ketään loukkaa?
Satun tietämään sen, että arabeja ei voisi vähempää kiinnostaa ja hetkauttaa jos heille huudellaan. Itse asiassa he kokevat sen jopa positiivisena asiana. Heidät on huomattu, heitä pelätään. He eivät kaihda tappelua, he eivät keskustele eivätkä sovi. Edes keskenään. Arabinaista ei saa länsimainen mies lähestyä, toisinpäin kaikki tuntuu olevan sallittua, jopa suotavaa. Siksi toisekseen kukaan ei kenenkään perään huutele siksi, että joku on tummempi-ihoinen (arabithan lasketaan tavallaan valkoisiksi) vaan siksi, että aivan liian moni heistä on jo tehnyt jotain negatiivista. Kukaan ei huutele kiinalaisille tai japanilaisille vaikka ovat yhtä erilaisia kuin arabitkin.
Itsehän sinä aloit politikoida, jatketaan siis samalla linjalla.
Niin, mutta kyllähän esimerkiki Sunnan kommentti tuossa aiemmin hyvinkin todistaa sen että huutelu sattuu kun se omalle kohdalle osuu ja että kohteeksi joutuvat ihmiset laajemmillakin taustoilla..
Politikoinnin aloitus ei ollut tietoista eikä tarkoituksenmukaista, joten tähän sen myös lopetan. Kiitos mielenkiintoisista kommenteista!
Todella mielenkiintoinen kirjoitus. Pohdin juuri itsekin turvallisuusasioita, jotka tällä hetkellä ovat pinnalla. Minulle Pariisi ja Bryssel ovat viimeistään osoittaneet sen, että on turha pelätä matkustamista kauas, koska turvattomuutta on lähempänäkin. On jotenkin lohdullista kuulla, että Oman on oikeasti turvallinen ja ystävällinen kohde.
Ja jos jättää lähtemättä matkaan sen vuoksi, että pelkää, jää montaa kokemusta paitsi. Toisaalta, jos pelkää aivan valtavasti, on ehkä parempi jättää lähtemättä, kuin viettää matka varoen jokaista ääntä ja vastaantulijaa.
Pukeutumisesta tuli mieleen oma matkani Egyptiin vuonna 2009. Vaikka kuljin silloin ison ryhmän mukana, huomasin, että pitkissä housuissa ja pitkähihaisessa paidassa sain olla paljon enemmän rauhassa kuin ne, jotka olivat lähteneet liikkeelle lyhyissä vaatteissa ohjeista huolimatta. Aina kannattaa huomioida paikallinen pukukoodi.
Kiitos Katja! Tuo on niin totta, että eihän lähelläkään ole enää turvallista, lisäksi monesti kun minulta on kysytty että eikö pelota matkustaa hieman erikoisempiin paikkoihin totean aina, että kotihan se vaarallisin paikka on! Itse ehkä sanoisin että jos pelkää valtavasti, ei siltikään kotiin jääminen ole se paras vaihtoehto, vaan kannattavampaa on etsiä ensin paikka joka ei pelota ihan niin paljoa. Sitten hyvien kokemusten rohkaisemana on hyvä lähteä laajentamaan matkakohteiden skaalaa kun saa matkustusvarmuutta. Uusi ja tuntematonhan on aina pelottavaa, mutta vähitellen se rohkeus kyllä lisääntyy kun maailmaa näkee!
“Toisaalta, jos pelkää aivan valtavasti, on ehkä parempi jättää lähtemättä, kuin viettää matka varoen jokaista ääntä ja vastaantulijaa.” Tää oli musta hyvä kommentti. Jokainen matkustakoon pelkokertoimensa mukaisesti! Itse tykkään mennä minne sattuu enkä pahemmin pelkää missään, mutta en haluaisi, että kukaan lähtisi matkalle pelkästään pelkäämään.
Tosi mielenkiintoinen kirjoitus Omanista. Opin uutta, kiitos! Ainoa, mikä vähän surettaa, on nuo siirtotyöläisten ihmisoikeudet. Asukkaiden jakaminen kahteen tai useampaan kastiin syntyperän perusteella ei oikein koskaan ole pidemmän päälle toimivaa.
Kiitos Jenni! Tuo Katjan kommentti oli kyllä hyvin sanottu, jäin miettimään että antoikohan oma kommenttini turhan tiukan kuvan omasta mielipiteestä, mutta matkustelun ideahan on juuri se, että on mukavaa ja olosta nauttii, joten kovin pelottaviin paikkoihin ei ole toki kannattavaakaan mennä. Uskon kuitenkin, että jokaiselle löytyy vaikka sitten lähialueilta kohteita jotka voi kokemattomampikin mieltää kohtuullisen turvalliseksi ja niissä ensin vierailemalla ehkä ne muutkin kohteet sitten muuttuvat vähemmän pelottaviksi kun saa matkusteluun varmuutta lisää!
Nuo siirtotyöläisten ihmisoikeudet ovat kyllä monin paikoin kurja juttu, vaikka monesti nekin ovat melko vaikeita ja monimutkaisia asioita.
Todella hyvä postaus! Oman ei varsinaisesti ole ollut suunnitelmissa, mutta pienestä jossain mielen sopukoissa kyllä. Nyt sai lisäpontta suunnitteluun, ja kiva kuulla, että koitte maan turvalliseksi. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta matkakohteelta.
Kiitos Meri! Oman todellakin yllätti ihan positiivisesti jopa minut, joka sitä jo valmiiksi piti mielenkiintoisena kohteena! 🙂
Äh, mua aina jotenkin alkaa tosi helposti ärsyttämään kaikki turvallisuuskauhistelut – sitä kun saa osakseen jo ihan täällä Istanbulissa asuessanikin. Mä en ole ikinä osannut ajatella Lähi-itää jotenkin vaarallisena. Pikemminkin olen mieltänyt seudun turvalliseksi, muutamia poikkeusmaita lukuunottamatta toki. Harmittaa, että parin maan konfliktit leimaavat koko seudun ja ihmiset eivät tajua ottaa asioista selvää. Moni ei myöskään aina ymmärrä ottaa huomioon sitä, jos jossain maassa on konflikti, se saattaa olla vain tietyllä alueella maassa ja muualla voi yhä olla ihan turvallista matkustaa (esim. Ukraina tällä hetkellä).
Aiemmin vierastin Lähi-itäää, ehkä osittain niin erilaisen kulttuurin vuoksi. Ehkä myös ajattelin, että en hyväksy joitain kulttuurillisia piirteitä arabimaissa (esim. naisten asema, kuolemanrangaistus) ja siksi en ole kiinnostunut. Täältä Turkista käsin nämä maat ovat tietysti alkaneet tuntumaan läheisimmiltä ja alue alkanut kutkuttamaan ihan uudella tavalla. Olen ehkä viimein myös oivaltanut sen tosiasian, että Lähi-idästä voi olla kiinnostunut ja sinne voi matkustaa, mutta eihän se tosiaankaan tarkoita sitä, että mun pitäisi hyväksyä kaikki mitä siellä tapahtuu. Saa nähdä, Omankin kiinnostaisi, ehkä vielä joskus! 🙂
Varmasti etenkin noin Istanbulissa asuvana tähän asiaan on aika erilainen perspektiivi kun meillä täällä Suomessa. Turvallisuuskysymykset ja -kauhistelut ovat aina melko tapauskohtaisia asioita, ne kun ovat lopulta yllättävän henkilökohtaisia asioita. Tuo on kyllä ihan totta että arabimaissa kulttuurin puolesta on paljon sellaista jota on vaikea hyväksyä, mutta kuten sanoit, kaikkea ei onneksi tarvitse hyväksyä/kannattaa jotta sinne voi matkustaa, vaikka toki tietty kulttuurin kunnioitus nyt onkin ihan suotavaa.
Oman vaikuttaa kuvien perusteella oikein mielenkiintoiselta maalta! Tosiaan turvallisuuskysymys on sellainen, että ei siihen yksiselitteistä vastausta ole. Itse olen kaikista vaarallisimmat tilanteet liikennettä lukuun ottamatta kokenut maailmalla aina Suomessa yöaikaan – ja kyllä, vaaran aiheuttajat ovat olleet aina isojen kaupunkien keskustassa joko alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena.
Mielenkiintoinen se todellakin on ja vain hyvässä mielessä minusta! Itselläni on kyllä vähän samanlaiset fiilikset, useammin sitä “vaarallisia”tilanteita Suomessa on tullut vastaan kuin ulkomailla, vaikka kyllä niitä maailmaltakin löytyy, esimerkkinä vaikkapa Abu Sayyafia karkuun veneellä ajelu Malesian ilma- ja merivoimien keskellä 😉
Enpä olisi osannut ottaa mitään kantaa siihen, onko Oman turvallinen vai ei. Se ei ole käynyt mielessäkään matkakohteena. Kuulostaa kyllä ihan mielenkiintoiselta. Tuo Suomen turvallisuus on kyllä viime aikoina juurikin tuosta rasistinäkökulmasta mennyt todella inhottavaksi. Suomea ei ehkä todellakaan voi enää kenelle tahansa sanoa turvalliseksi matkakohteeksi. On kyllä ikävää!
Oman on kumman vahvasti “turistitutkan” alapuolella, mietittiinkin miehen kanssa matkalla että maa tarvitsisi niin pahasti kyllä oman PR-ministerin tai jotain, sillä sillä on niin hyvät edellytykset suositummaksikin kohteeksi että oikein ihmettää miksi siitä on niin vähän ihmisillä tietoa. Ja tuo on kyllä harmillista, mutta totta tuo Suomen ilmapiirin muutos.. :/
Mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä! En olisi ehkä itse laittanut Omania todella turvattomien maiden joukkoon, mutta enpä olisi tiennyt sen olevan myöskään “erittäin turvallinen”. Omanin tilannetta enemmän tässä postauksessa hätkähdytti Suomen tilanne: onko siellä oikeasti nykyään sellaista, että tummemmat ihmiset eivät välty rasistisilta kommenteilta keskellä kaupungin keskustaa? 🙁
Kiitos Terhi! Tuo Suomen tilanne on kyllä aika kinkkinen ja jokainen sen varmasti kokee eri tavoin. En toki lähtisi väittämään että jokaisen “massasta erottuvan” tarvitsee oloaan kokea turvattomaksi aina kaduilla kulkiessaan, mutta kyllä sitä huutelua saa omien havaintojen perustella valmistautua kuulemaan säännöllisesti, paljon enemmän kuin muutama vuosi sitten..
Oman on maa, missä haluan joskus päästä käymään. Maa löytyy itse asiassa myös bucket listaltani. En ole kuulemani/lukemani perusteella koskaan pitänyt Omania mitenkään turvattomana paikkana, mutta voin hyvin ymmärtää miten joku vähän matkustava voisi näin äkkiä kuvitella. Mielenkiintoinen juttu! 🙂
Kiitos Tanja! Oman todellakin on mielenkiintoinen matkakohde, joten ehdottomasti kannattaa lähteä tutustumaan! 🙂
Omanissa olisi mahtavaa päästä käymään. Todella kauniin näköistä ja mielenkiintoisen kuuloista! En ole pitänyt Omania erityisen vaarallisena maana, mutta voin kuvitella, että joillain saattaa olla siitä sellainen kuva sijainnin takia. Tuo on kyllä totta, että Suomessa kohdellaan ulkomaalaisia välillä ihan uskottomattoman törkeästi. Vaikea ymmärtää 🙁
Kiitos Marjukka. Tuo Omanin sijainti ei tosiaan ehkä ole se ihanteellisin olettamuksille, monelle kun koko lähi-itä näyttäytyy aika levottomana, vaikkei sitä olisikaan.
Iso kiitos tästä tekstistä, oli todella mielenkiintoista lukea Omanista, josta ei juuri suomeksi kirjoiteta. Maa on ollut aina omalla haavelistallani, mutta väistynyt jokainen kerta muiden matkahaaveiden tieltä. Maan turvallisuustilanne ei huoleta, mutta yksin reissatessa auton vuokraamiset yms. tulisivat ehkä sen verran kalliiksi, että haave on toistaiseksi tosiaan jäänyt vain haaveen tasolle. Tämä teksti syvensi mielenkiintoa Omania kohtaan vielä lisää :).
Kiitos Teea. Omanista ei tosiaan ihan hirveästi ole juttua. Oikein ihmeteltiin matkan aikana miksi ihmeessä maa on niin huonosti tunnettu, sillä kun olisi kaikki edellytykset suosituksi matkakohteeksi. Omanissa tosiaan auton vuokraus on lähes pakollinen jos haluaa maata nähdä, joukkoliikenne kun on aika olematonta, joten sen takia yksin matkaavalle se on ehkä hintava, mutta sitten jo kaksin auton vuokraus on jo melko edullista. Me otimme auton Dubaista 8 päiväksi ja maksoimme vakuutuksineen ja Oman-lisineen(200e) yhteensä 550euroa, mutta Omanista vuokratessa se olisi ollut vieläkin edullisempaa kun olisi noilta vieraan maan lisiltä välttynyt. Bensa taas on järjettömän halpaa, noin 20e/tankillinen, joten sen osalta lisäkuluja ei hirveästi edes tule.
Oman kuulostaa kiehtovalta ja pohdintasi maiden turvallisuustilanteista päteviltä! Puolisen vuotta Suomessa asuttuani olen tullut tulokseen, että tämä on, jos nyt ei vaarallinen, niin uhkaava maa. Ulkomaalaisen mieheni puolesta arvelluttaa tietyntyyppinen “piilorasismi”, ja toisaalta humalaisia on liikenteessä laumoittain ja aina jollain tuntuu olevan se “jokamiehenoikeus” uhkaavaan käytökseen naiskulkijoita kohtaan. Lähi-itä on pitkään ollut unelmien matkakohde, joten jonnekin sinne olisi pian päästävä! P.S. Peittävä asusi yhdessä kuvassa oli todella hieno.
Kiitos! Mukava saada vahvistusta omiin näkemyksiin myös sinulta, jolla ulkomaalaisen miehen kautta on ehkäpä vielä vahvempi kosketuspinta asiaan, vaikka toki kovin ikävä asiahan tämä on. Uhkaava onkin itseasiassa paljon osuvampi termi kuin vaarallinen, harvoinhan tilanne kai onneksi väkivaltaiseksi menee, mutta ilmapiiri on tosiaan aika uhkaavan oloinen monin paikoin. 🙁
Todella mukavaa ja silmiä avaavaa luettavaa, kiitos! Itsellänikin kieltämättä on ollut hieman ennakkoluuloiset asenteet maata kohtaa ja tämä totisesti herätti mielenkiintoni maata kohtaan. Jotenkin sitä aina kuvittelee, että arabimaat ovat enemmän tai vähemmän kuumottavia, mutta hienoa, että ennakkoluuloja kumotaan!
Kiitos Outi, aina mukavaa jos omista jutuista voi joku oppia uutta! 🙂
Oman on aivan mielettömän hieno maa! Nyt on kyllä todettava, että vähissä ovat ihmisten tiedot, jos Omanin kohdalla kyseenalaistavat turvallisuutta. Mutta tietenkin, koska Euroopassakin räjähtelee, miksei jossain muuallakin, mutta epätodennäköisemmin Omanissa kuin vaikka Italiassa, väittäisin. Olin itse huhtikuun alussa Tunisiassa, ja kyllä vain kyseenalaistettiin minun mielenterveyteni lähteä sinne. On totta, että siellä tehtiin viime vuonna kaksi hyökkäystä suoraan turisteja vastaan. Mutta nyt ovat terroristit saaneet haluamansa: turisteja ei ole. Ei ole tarvetta enää hyökkäilläkään.
Sitä se kyllä on! Ja olen kyllä samaa mieltä että tiedot ovat aika vähäisiä jos Omania pitää turvattomana, mutta eipä ihme, maa on niin monelle täysin tuntematon ja sijainti nyt vain on aika otollinen väärille ennakkoluuloille.
Tuo Tunisian tilanne on kyllä valitettava, mutta näin taka-alalta seuraten sinun reissusi sinne vaikutti varsin onnistuneelta! Ehkäpä taas sinun juttujesi kautta sitten Tunisiankin osalta edes muutama ymmärtää, että vaara ei ole aina läsnä vaikka nuo kaksi hyökkäystä sinne tehtiinkin. 🙂
Tuo turvallisuuskysymys on sitten jännä. Vaikka todennäköisimmät vaaranpaikat ovatkin usein villi liikenne ja huono ruokahygienia, niin silti terrori-iskut, kidnappaukset ja muut tuntuvat olevan monen mielissä päällimmäisinä.
Upeita kuvia muuten! Omanista harvoin on juttua missään, enkä ole oikeastaan edes miettinyt maahan matkaamista. Mutta nyt näiden kuvien ja juttujen perusteella sehän vaikuttaa oikein kiinnostavalta kohteelta!
Totta, toisaalta villi liikenne ja huono ruokahygienia ei saa aikaan yhtä “mehukkaita” lööppejä ja siksi nuo terrori-iskut, kidnappaukset ja muut kamaluudet ovatkin kaikkien tietoisuudessa kyllä hyvinkin nopeasti…
Kiitos! Oman oli kyllä ihan mielettömän positiivinen kokemus, ja itseänikin oikein ihmetyttää miksi maasta niin vähän puhutaan.
Mielenkiintoinen kirjoitus. On toki ymmärrettävää, että turvallisuuteen liittyvät kysymykset herättävät keskustelua. Hienoa, että bloggaajilla on mahdollisuus vaikuttaa ihmisten (monesti turhiin) ennakkoluuloihin. Upeita kuvia muuten!
Kiitos Mirka, on kyllä mahtavaa jos (ja kun) me voimme ehkäistä turhien ennakkoluulojen syntyä tai poistaa niitä, ei mene sitten hukkaan ainakaan kaikki jutut! 🙂
Hienoa pohdintaa tärkeiden ja ajankohtaisten aiheiden ympäriltä. Ilmapiiri on tosiaan Suomessakin muuttunut todella radikaalisti, ja eilispäivän järjettömät ylilyönnit ovat valitettavasti tämän päivän normi.
Lähi-Itä on jäänyt lähestulkoon täysin paitsioon omalla reissukartallani, mutta Omanista oon kyllä kuullut aiemminkin pelkkää hyvää. Tämä postaus vain vahvisti tunnetta, että kyllä tuonnekin on vielä päästävä.
Kiitos! Maailma tosiaan muuttuu aika valtavaa tahtia ja tuo on erittäin hyvin sanottu että eilispäivän ylilyönnit ovat tämän päivän normi, näinhän se menee, niin hyvässä kuin huonossa. :/
Mulla on myös Lähi-Itä jäänyt kokonaan kolumatta, mutta en koskaan ole tullut pohtineeksi miksi? Nyt kun on tullut vanhemmaksi ja monia muita paikkoja nähneeksi, niin sellainen pieni orastava halu on havaittavissa.
Maailma on monelta osin kurja paikka ja varsinkin sen takia, että joutuu välillä jopa ihan jokapäiväisessä elämässä pohtimaan turvallisuusasioita. Olit sitten missä tahansa.
Saa nähdä mikä tunnelma on Suomessa, kun kesällä ehtii siellä pyörähtämään. Toivottavasti ei aivan kamala…
Tuo on aika yleistä että Lähi-itä jää helposti koluamatta, eikä se toisaalta ihme, maailmassa on niiiin monta muutakin mielenkiintoista aluetta, että kovin harva ihan kaikkialle ehtii. Meillekin tämä oli ensimmäinen kerta ja monta muuta perinteistä paikkaa sitten taas on vielä näkemättä.
Mä lueskelen paljon UM:n matkustustiedotteita ihan huviksenikin. Omanin turvallisuustilanteesta en tiennyt ennen sitä mitään, mutta eihän Omanista kyllä ole oikein ollut puhettakaan Suomen uutisissa, mikä tässä valossa tarkoittaa tietysti sitä, että “good news in no news” meille… Näitä kuvia katsellessa kyllä tulee olo, että Omaniin täytyy päästä! Ärsyttää, kun meidän Hatta-retki meni mönkään!
Ja tuo on niin totta valitettavasti, että kaikille Suomi ei ole tasavertaisen turvallinen. Siksi on tärkeää itse osoittaa kaikille samaa kohtelua ja näyttää siten vaikkapa muslimeille, etteivät kaikki suomalaiset ajattele heistä kielteisesti.
Joo, itsekin aina välillä noita UM:n matkustustiedotteita kahlaan läpi kun uusia haaveiluja käyn läpi (otan selvää maista joihin ehkä menen kun 10 muuta listalla olevaa matkaa olen saanut tehtyä), niistä kun oppii aina jotain uutta! Omalla käytöksellään voi tosiaan paljon auttaa sitä, millaisena maana tämä ilmapiirin osalta koetaan ja itse ainakin haluan vielä uskoa että valtaosa suomalaisista saa kyllä ulkomaalaiset tuntemaan olonsa ihan tervetulleeksi, tai ainakin hyväksytyksi. Harmi vain että yksikin prosentti väestä pilaa kuitenkin helposti lopun 99% maineen tällaisissa asioissa.
Ihanaa päästä näin virtuaalisesti matkalle tuonne – Oman on yksi niitä harvoja syitä, jonka vuoksi saattaisin saada itseni houkuteltua Emiraatteihin. Ihanalta näyttää, matkakuume vain kasvaa entisestään!
Kiitos Erja! Oman todellakin on hyvä syy päätyä Emiraatteihin, maa on aivan mahtava ja matkustaminen näiden maiden välillä kun on todella helppoa – jos vain rajalla ei tule ongelmia kuten meillä 😉
Mulla on ollut niiiiin käsittämättömän suuri tarve matkustaa Omaniin jo pitkään ja nyt sun postaus taas muistutti siitä! 🙂
Ja niinhän se vähän menee, vähemmän matkustavat monesti leimaa koko maantieteellisen alueen vaaralliseksi jos jokin jossain räjähtää. Itsekin lähtisin Omaiin turvallisemmin mielin kun vaikka Pariisiin – joskin sinnekin on kova ikävä 🙂
Ikuinen matkakuume ja loputon haavelista – matkaa vain varaamaan, Omania ainakin omien kokemusten perusteella voin hyvin suositella! 😉 Oman, monen yllätykseksi, todellakin on mennen tullen turvallisempi kuin esimerkiksi mikään länsimainen suurkaupunki!
Hyvää pohdintaa turvallisuusasioista – ja kuten totesit; sekin on niin suhteellista. Itse ihastuin Omaniin valtavasti – etenkin ihmisiin ja luontoon – ja myös siihen turvallisuuden ja matkailun helppouden tunteeseen. Loistava matkailumaa!
Kiitos Mira! Oman todellakin oli ihan loistava matkailumaa!
Miten minulta on jäänyt tämä juttu Omanista huomaamatta, ja muutkin jutut sieltä! Olisi ollut kiva lukea ennen meidän Omanin kiertomatkaa marraskuussa 2016.
Me tunsimme olomme todella turvalliseksi koko kahden viikon ajan, ihmiset ovat todella ystävällisiä ja vieraanvaraisia ja maa aivan mieletön matkakohde!
Toivottavasti maa pysyy vielä vakaana nykyisen sulttaanin jälkeenkin.
En löytänyt mistään missä hotelleissa olitte Omanissa? Me vietimme myös yön aavikolla, millä leirillä te olitte?
Voi, harmi että et löytänyt näihin juttuihin ennen matkaa! Ainakin itse huomasin että Omanin osalta juttujen löytäminen suomeksi on aika haastavaa, “oman” hakusanana eri variaatioineen kun googlessa ainakin palauttaa niin paljon muuta kuin juttuja maasta. Mukava kuitenkin että teillekin jäi positiivinen mielikuva maasta, minä ihastuin siihen niin monin tavoin!
Hotelleista en ehkä jutuissa maininnutkaan mitään, mutta Muscatissa yövyimme City Seasons hotellissa, aavikolla taas Sama al Wasil Desert Campissa ja Nizwassa Golden Tulip Nizwa-hotellissa. Kaikki ihan ok majapaikkoja, ei mitään hienoa, mutta sopivan hyvätasoista kuitenkin ja kun auto oli kokoajan alla niin sijainnitkin oli ihan riittävän hyviä.
Hei,
oli mukava lukea juttujasi Omanista ja etenkin Muscatista. Ollaan joskus 12 vuotta sitten Dubain matkalla tehty päiväretki Omaniin. Muistan maan silloin olleen köyhä, mutta nyt taitaa olla ajat toiset. Meidän oli aluksi tarkoitus lentää Qatarilla Dubaihin, mutta pakotteista johtuen matka-ajasta olisi tullut tosi pitkä. Päätimme unohtaa Dubain ja sen sijaan mennä Muscatiin (nuo lippujen vaihdot tässä tilanteessa sujui todella hyvinQqatarin kanssa). Nyt etsimme sopivaa huoneistoa lomamme ajaksi. osaatko yhtään sanoa, miten sieltä löytää gluteenitonta (tämä saattaa aiheuttaa ongelmia meille).
Moi Minna! Kiva kuulla että jutut miellytti. Oman on tosiaan viime vuosina vaurastunut, vaikka ei toki naapurimaahansa verrattuna kovin vauraalta vieläkään vaikuta 🙂 Mukava kuulla myös että vaihto onnistui helposti, Oman ihastutti ainakin meitä valtavasti, toivottavasti myös teillä on onnistunut reissu sinne! Valitettavasti minulla ei suuremmin Omanin ruokapuolesta ole suuriakaan muistikuvia, joten en uskalla sanoa mitään tuohon gluteenittomuuteenkaan 🙁