Viikonloppu Bukarestissa, Romanian pääkaupungissa ei suoranaisesti ollut se kesän odotetuin viikonloppu. Kerroin jo aiemmin, kuinka lähdön hetkellä olisin jäänyt jopa mielummin kotiin, mutta jälkikäteen tarkasteltuna olen hyvinkin onnellinen, etten sitä tehnyt. Kokemukset Bukarestista olivat nimittäin sellaiset, että kaupunki saattoi tarjota koko kesän positiivisimman yllätyksen.
Jos unohdetaan se, että jouduimme klassisen taksi-huijauksen uhriksi heti lentokentältä kaupunkiin matkatessa, sekä se että kaupunkia piinasi matkan ajan epäinhimilliset helteet (40-45 astetta koko vierailun), oli koko viikonloppu kaupungissa varsin miellyttävä. En odottanut Bukarestilta yhtään mitään, ja ehkä siksi se pääsikin niin iloisesti yllättämään.
Kokemukset Bukarestista yhden viikonlopun ajalta ei toki kerro koko kuvaa kaupungista. Aurinkoisena kesäviikonloppuna kaupunki on varmasti hyvin erilainen, kuin sateisena talvipäivänä. Kuitenkin se Bukarest, jonka minä näin ja koin, oli kerrassaan hurmaava.
Vanha kaupunki, pieni pala Pariisia
Bukarestista ensisijaisesti mieleen on jäänyt upeat rakennukset. Pikku Pariisinakin tunnettua kaupunkia pidettiinkin yleisesti 1900-luvun alkupuolella yhtenä Euroopan kauneimmista ja moderneimmista kaupungeista. Yhteneväisyyksiä Pariisin löytyi niin arkkitehtuurin, kuin elämäntyylinkin osalta. Valitettavasti 70-luvulla tapahtuneen maanjäristyksen, sekä Ceaucescun hirmuvallan aikana pahastikin rapistunut kaupunki ei aivan samaan loistoon ole noussutkaan, mutta uudelleenrakennusta ja kunnostusta on tehty ahkerasti viime vuosina kaupungin viihtyisyyden parantamiseksi. Ja onpa Bukarestissa myös oma riemukaarensakin!
Kaupungin sydän on kuitenkin ehdottomasti vanhassa kaupungissa. Pienet kadut on kesäaikaan täynnä toinen toistaan viihtyisämpiä ravintoloita ja kuppiloita, jotka kutsuvat viettämään aikaa. Täällä tuli vietettyä ehdottomasti matkan rennoimmat hetket, terasseilla istuen, kylmää juomaa yli 40asteen helteissä nauttien. Ihmisvilinä ja puheensorina oli kaduilla jatkuvaa, tunnelma mitä parhainta. Vaikka yöelämä jäi testaamatta, on sekin kaupungissa kuulemma varsin vilkasta ja moneen otteeseen tuli pohdittuakin, että kaupunki tarjoaisi myös oivan kohteen myös viihde-painotteisempaankin retkeilyyn kaveriporukoille.
Ei vanhaa kaupunkia kuitenkaan aivan estoitta voi kehua, vaikka se niin kovin viihtyisä olikin. Hassua sanoa, mutta välillä nimittäin tuntui, että katukuva on ehkäpä liiankin kiillotettua. Itäeurooppalaiselta pääkaupungilta odottaisi huomattavasti rosoisempaa ilmettä. Monin paikoin rakennuksia on kunnostettu rankalla kädellä, eikä kaikki vanhalta näyttävä välttämättä olekaan oikeasti vanhaa.
Piata Obor – todellista paikallistunnelmaa
Mutta löytyy Bukarestista myös se rosoinen puoli, hiukan vähemmän keskustassa, mutta sitäkin enemmän sen ulkopuolella. Paras tuulahdus kiehtovaa ja särmikkäämpää itäeurooppalaista tunnelmaa löytyi viikonloppuna lopulta Piata Oborin luota. Täällä ei juuri turisteja näkynyt, paikallista elämää sitäkin enemmän. Perinteisen, pitkään Romanian suurimpana markkinana tunnetun Oborin torin luona käy sunnuntai-aamuna kuhina kun ihmiset tulevat ostoksille ja vaihtavat samalla kuulumisiaan. Tori on valtava, ja eri osista löytyy niin ruokapuoli, kuin myös kaiken kirjavaa tavarapuoltakin. Toreissa on aina sitä jotakin, mutta tällä kertaa ihan parasta paikallistunnelmaa kuitenkin oli aistittavissa markkina-alueen reunamilta löytyvästä kuppilasta, jonne aamukahvin toiveissa päädyimme. Kahvia ei tällä kertaa löytynyt, olutta kylläkin. Kylkiäisinä juomatauon aikana saimme katsella hälinää ympärillämme, seurata paikallista elämänmenoa ja herralaumaa, joka selvästikin vietti rentoa sunnuntai-aamua rouviensa shoppailuhetken päättymistä oluttuopin äärellä odotellen. Jos jonkinlaista tunnelmaa Romaniasta odotin kokevani, Piata Obor tarjoili juuri sitä!
Parlamenttitalo – järjettömyyden huipentuma
1000 huonetta. 365,000 neliömetriä. Rakennusmateriaaleina muun muassa miljoona kuutiometriä marmoria, 700 000 tonnia terästä ja pronssia, sekä 900 000 kuutiometriä puuta. Romanian parlamenttitalo on Pentagonin jälkeen maailman toiseksi suurin rakennus ja pitää nimissään maailman painavimman rakennuksen titteliä, mutta sen sietäisi ehdottomasti olla myös maailman järjettömimpien hankkeiden listalla.
Järjettömyyden takana on Romaniaa diktaattorimaisesti hallinnut Nicolae Ceausescu. Kun vuonna 1970-luvun lopulla yli 7 richterin voimalla kaupunkia ravistellut maanjäristys jätti taakseen pahasti tuhoutuneen kaupungin, käytti Ceaucescu tilaisuuden hyväkseen ja määräsi yli 57000 perhettä häädettäväksi silloiselta keskusta-alueelta. 10 000 taloa, kymmeniä kirkkoja ja muita merkittäviä rakennuksia tuhottavaksi tämän kaupungin katukuvaa mullistavan rakennuksen tieltä. Kaupungin katukuva oli kohtaamassa maanjäristyksen seurauksiakin suuremman mullistuksen.
Vaikka itse Ceaucescu ehdittiinkin teloittamaan, päätettiin parlamenttitalon rakentamista jatkaa sen jälkeenkin, sillä sen purkaminen olisi lopulta ollut kalliimpi ratkaisu. Ironisesti vielä tänäkään päivänä, yli 30 vuotta rakentamisen aloituksen, sekä yli 3 miljardin euron jälkeenkään hanketta ei ole saatu päätökseen. Sen sijaan ylläpitokustannukset ovat nousseet pilviin ja Romanian pääkaupunki on jätetty ihmeisiin rapistuvan rakennuksen juureen.
Vaikka rakennuksen historia on synkkä ja hanke järjettömyydessään vailla vertaansa, on parlamenttitalossa vierailu ehdottomasti suositeltavaa, sillä ulkoa katsottua moni näkemisen arvoinen seikka jää pimentoon.
Puistot
Bukarestin puistot eivät varsinaisesti ole suuria vehreitä keitaita, mutta ainakin keskikesän kuumuudessa puun varjossa jäätelö maistuu mitä parhaimmalta. Paljon kehuja saanut Herastraun puisto ei ehkä omaan makuuni ollut mitenkään järisyttävä kokemus, mutta lähempänä keskustaa sijaitseva Cișmigiun puisto puolestaan lammen rannassa kiemurtelevine polkuineen, soutuveneineen ja pienine markkinakojuineen sai kyllä viihtymään.
Mitä Bukarestista jäi mieleen?
Kaiken kaikkiaan Bukarestista jäi varsin positiivinen mielikuva. Tätä juttua kirjoittaessa matkasta on jo kaksi kuukautta, mutta tänä aikana olen ehtinyt jo useamman kerran suunnittelemaan paluusta kaupunkiin. Jos ei muuta, niin ennakkoluuloille Bukarest tarjoaa mojovan kyydin; vaikka kaupungista löytyy paljon sellaisia elementtejä, joita odotinkin löytäväni, oli se päällisin puolin hyvin erilainen kuin odotin aina siististä katukuvasta ja eläväisestä ilmapiiristä ihmisten ystävällisyyteen ja hyvään kielitaitoon. Mielikuvieni Bukarest ei vastannut ollenkaan sitä kaupunkia, joka minua Romaniassa tervehti.
Pelkästään vanhan kaupungin alueella saa aikansa kulumaan ongelmitta, mutta silloin kaupungista saa herkästi turhankin kiillotetun vaikutelman. Sitä perinteistä itäeurooppalaista tunnelmaa voi olla vaikea löytää, ja monin paikoin kaupunki tuntuu jopa hämmästyttävänkin modernilta. Mutta kyllä sen rosoisenkin puolen löytää, se vain nostaa päätään enemmän vasta kauemmas keskustasta mentäessä, niinkuin yleensäkin kaupungeissa tapana on.
Bukarest tyypillisenä miljoonakaupunkina on melkoisen laajalle levittynyt ja ydintä lukuun ottamatta voi olla hankala hahmottaa. Vaikka vanha kaupunki on ehdottomasti se kaupungin sydän, löytyy kiehtovia paikkoja runsaasti myös keskustan ulkopuolelta. Vinkkinä todettakoon, että uber onkin varsin yliveto kulkumuotona silloin, kun kohde ei suoranaisesti kävelymatkan päässä enää ole. Viiden kilometrin matka kaupungin ytimessä maksoi alle 2 euroa ja puolen tunnin matkasta lentokentälle sai pulittaa reilun 8 euroa. Toki kaupungin joukkoliikenne hyvällä metroliikenteelläkin toimii varsin hyvin, joten liikkuminen on edullista laajalle levittäytyneessä kaupungissa. Sen sijaan takseja suosittelen välttämään, sillä mittarillakin matkustaessa linssiin viilaaminen kuskeilta todistetusti onnistuu.
4 comments
Voi että miten kiva löytää jotain blogipostauksia juurikin Bukarestistä, meillä nimittäin matka varattuna lokakuulle ja olen jo tovin yrittänyt etsiä matkakokemuksia sieltä! 🙂 meillä oli ihan sama juttu ettei Bukarest kiikkunut kovin korkealla kiinnostavuuslistalla mutta halpa matka oikeastaan teki siitä todella kiinnostavan. Meillä on myös todella rajallinen kaksi päivää aikaa kohteessa, mutta ajateltiin että yhtenä päivänä voisimme ehkä lähteä tutustumaan Transsylvanian linnoihin ja toisena päivänä keskittyä Bukarestiin, mutta ehkä ajatus on liian kunnianhimoinen? 😀
Oi, huikeeta reissua Bukarestiin! Mä myös harkitsin pyörähtämistä kaupungin ulkopuolella tuon viikonlopun aikana, mutta nopeasti tuli todettua, että menisi omalla kohdalla liiaksi juoksuksi. Osittain tuohon päätökseen kyllä vaikutti myös läkähdyttävä helle, joka väkisinkin hidasti tahtia. Jokaisella kuitenkin on se oma tahtinsa, joten en sano, etteikö tuo olisi tehtävissä. Bukarestin pääkohdat kyllä ehtii yhdessä kokonaisessa päivässäkin näkemään, joten toisen päivän voi hyvin käyttää joko kaupungin hieman syvällisempään tutustumiseen, tai päiväretkeen muualle. Uskoisin että molemmat on ihan hyviä vaihtoehtoja ja paremmuus riippuu iham täysin tuosta priorisoinnista 🙂
Bukarest oli kyllä meidänkin makuun, tykättiin tosi paljon! Onneksi meillä hellemittari näytti vain reilu 30 astetta, teidän lukemat olisi olleet hivenen liikaa… Lapsiperheenä sitä arvostaa sellaisia asioita, kuin vaikka leikkipuistot ja edulliset ravintolat (joita on paljon!). Uberilla ajelu on ollut kyllä tosi edullista! Mä katsoin sovelluksesta jotain matkaa Brasovissa, mutta se ei ollut erityisen edullinen (verrattuna julkisiin). Meillä kun ei ollut turvaistuimia lapsille mukana, niin oli kivempi mennä metrolla. Mutta tuo on kyllä hyvä vinkki jatkoa ajatellen!
Tässä on vielä meidän näkökulma Bukarestiin, jos jotain lasten kanssa matkustavaa kiinnostaa: http://www.lahinnakauempana.fi/2017/07/lasten-bukarest-vinkit.html
Mä muistelenkin että myös teillä oli varsin onnistunut reissu! Lapsiperheenä sitä varmasti katsoo kaupunkia hyvin eri näkökulmasta kuin mitä itse, mutta kiva että kaupunki toimii monenlaiselle matkaajalle 🙂 Mekin pääsääntöisesti kyllä käytetään kaupungeissa aina metroa, jos sellainen on tarjolla, mutta täytyy myöntää, että noissa helteissä ilmastoitu auto veti tällä kertaa voiton 😀
Comments are closed.