Yhden lyhyen visiitin jälkeen ei vielä voi edes leikillään sanoa, että tässä olisi tullut minkään sortin asiantuntijaksi Islannin suhteen. Itse asiassa en uskaltaisi väittää olevani minkään maan asiantuntija edes vuoden oleskelun jälkeen. Tiedän kuitenkin että moni ihminen miettii tällä hetkelläkin ensimmäistä Islannin matkaansa ja pohtivat kuumeisesti sitä, mitä ottaa huomioon tuolla matkalla, tai sitä suunnitellessa. Näin viimeisenä postauksena Islannista (ainakaan ennen seuraavaa reissua) ajattelinkin vielä koota yhteen muutamia asioita, jotka pistivät vahvasti silmään matkallamme, tai asioita joita olisin toivonut tietäväni ennen lähtöä. Omaa pintaraapaisunomaista kokemusta vahvistaakseni päätin kuitenkin, että tälle listalle kasaan vain sellaisia asioita, joista on tullut juteltua matkan jälkeen muiden Islannissa käyneiden kanssa ja saanut vahvaa nyökyttelyä näistä havainnoista ja kokemuksista puhuessani. Pidemmittä jorinoitta kuitenkin, vinkit Islantiin á la Laura, olkaa hyvät:
Vuokraa auto
Tätä on tullut jo painotettua muutamaankin kertaan sekä postauksissa, että kommenteissa. Ilman autoa teet elämästäsi hankalaa ja matkasta ei jää käteen juuri mitään, verrattuna siihen, että liikut vapaasti omaan tahtiin sinne minne haluat, silloin kun haluat. Joukkoliikenne Islannissa on käytännössä olematonta, joten jos et halua olla hyvin harvaan kulkevien bussien, tai turisteille räätälöityjen kiertomatkojen varassa, on auto aikalailla ainoa vaihtoehto. Autoilu Islannissa on äärimmäisen helppoa ja liikenne rauhallista. Jos siis Suomessa selviät liikenteessä ilman suurta panikointia Forssan kokoisessa paikassa, selviät enemmän kuin hyvin autoilusta myös Islannissa. Lisäksi jos matkassa on yhtään isompi seurue, autolla liikkuminen on melko edullistakin. Meillä neljän hengen autoilukulut viideltä päivältä olivat 420 euroa bensoineen (1100km). Vertailuna ei-autonvuokrauksella pelkkä menopaluu taksilla lentokentältä Reykjavikiin ja takaisin olisi ollut noin 200€, bussillakin jopa 120€. Ja tässä ei siis olisi vielä edes nähnyt mitään.
Älä jää Reykjavikiin
Mainitsinkin jo aiemmin, että Reykjavikista en tule hirveästi kertomaan, koska se ei pystynyt tarjoamaan mitään maininnan arvoista. Pääkaupunki on toki kaunis pienine puutaloineen ja tunnelmallisine ravintoloineen, sitä ei ole kieltäminen. Se ei kuitenkaan mitenkään pysty tarjoamaan ainakaan itselleni mitään sellaista, mikä pystyisi edes etäisesti kilpailemaan kaikkien niiden mielettömien nähtävyyksien kanssa, joita on ripoteltu ympäri maata. Rykjavikissa voi toki käydä, mutta päivä tai kaksi luulisi riitävän kenelle tahansa.
Blue Lagoon on yliarvostettu
Henkilökohtainen mielipide paikasta tulikin kerrottua jo edellisessä postauksessa. En siis pystyisi hyvällä omallatunnolla tätä suosittelemaan, vaan pyrkisin kyllä ennemmin etsimään lähistöltä jonkun toisen, hieman pienemmän ja vähemmän tunnetun, eli myös rauhallisemman ja luonnollisemman paikan. Paikan, jossa ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi lyhyestä kylpytuokiosta.
Vesiputouksia on enemmän kuin ehdit laskemaan
Ei siis kannata ehkä innostua liikaa siitä ensimmäisestä kahden metrin putouksesta joka tulee vastaan (kuten allekirjoittanut), isompiakin tulee vastaan niin että näihin meinaa jo nopeasti turtua. Näitä on ihan joka kulman takana. Sama pätee lampaisiin. Ja kirkkoihin. Mutta ei ihmisiin. Saat siis vaeltaa parhaimmillasi täysin rauhassa lampaiden ja vesiputousten keskellä ilman, että ketään muuta tulee vastaan moneen tuntiin.
Unohda farkut ja korkokengät kotiin
Vaikka autossa tulee istuttua paljon ja lähes kaikki tunnetuimmat nähtävyydet ovat hyvinkin helposti ihailtavissa parkkipaikan reunalta, on fakta se, että ulkona tulee väkisinkin oltua paljon. Vietät todennäköisesti yllättävän suuren osan ajastasi autossa, tai ulkona peltojen reunoilla, purojen varsilla, tai kiipeillen kallioilla. Farkut ja korkokengät eivät siis sovellu tähän yhtälöön kovin hyvin. Itseasiassa ne eivät sovellu tähän mitenkään. Islanti ei myöskään ole varsinaisesti tunnettu aurinkoisena ja lämpöisenä kohteena. Islannin säähän liittyen on tunnettu sanonta “jos et tykkää Islannin säästä, odota viisi minuuttia”. Sää siis vaihtelee, paljon. Yhtenä hetkenä saat niskaasin rankan sadekuuron ja sitten jo paistaakin. Tähän kun yhdistetään kovat tuulet, niin melkoinen koktail on valmis. Ja kovalla tuulella en sitten tarkoita sellaista mitään pientä puhuria. Ensimmäisenä yönä Stykkishólmurissa ollessamme tuulet nousivat jopa pitkälle yli 20m/s-vauhtiin. Majatalon emännän mukaan tämä nyt oli vain pientä, eihän tuollaisesta voisi puhua kuin juuri ja juuri reippaampana tuulena, ihan normaaliahan tällainen. Kuulemma sitten kun mennään yli 30m/s nopeuksiin niin voidaan puhua kovasta tuulesta. Vertailuna todettakoon, että Suomessa lööpit huutavat punaisena lähestyvästä myrksystä heti kun tuulet uhkaavat yltyä yli 10metriin sekunnissa. Että kun sanotaan että Islannissa tuulee, niin se ei ole mitään turhaa lätinää, vaan siitä piposta kannattaa pitää kiinni. Onnistuneen reissun kaksi tärkeintä tekijää ovatkin siis villapaita ja GoreTex. Ja nopean säiden vaihteluiden takia aurinkolasien mukaanottaminen ei ole turhaa optimismia, edes silloin kun sääennuste lupaa vain sadetta aamusta iltaan.
Kaikkialla voi maksaa kortilla
Sitä käteistä ei ihan oikeasti tarvitse missään, kaikkialla käy kortti. Siis ihan kaikkialla. Islantiin saapuessamme nostimme käteistä parin sadan euron edestä, vain löytääksemme itsemme viimeisenä päivänä ihmettelemästä, että mihinköhän kaikki nämä setelit saadaan kulumaan…
Älä roskaa
Tämä on ohje, joka kyllä vastuullisen matkaajan pitäisi tajuta, oli matkalla sitten Intiaan, Austraaliaan tai Islantiin. Islanti on kuitenkin tunnettu luonnostaan ja sitä arvostetaan täällä hyvinkin paljon. On jopa hämmästyttävää, kuinka tunnollisesti pahimmillakin turistipaikoilla roskat löytävät tiensä roskiin. Glymurin valloituksella muunmuassa siisteys pisti silmään jopa niin paljon että paluumatkalla yritin roskia löytää. Yksi viinapullo (?) matkalta löytyi, mutta ei mitään muuta. Koko matkalla. Huomattavaa on myös, että koko matkalla ei myöskään ollut yhtään roskakoria, eli kaikki mitä tuotiin mukana, myös vietiin täällä pois. Roskia et siis näe missään, joten pidäthän sinäkin asian näin.
Suunnittele etukäteen
Suurimpia nähtävyyksiä lukuunottamatta niitä kiinnostavia paikkoja ei ole korostettu täällä millään tavalla. Turha siis odottaa vilkjuvia neon-kylttejä jotka kertovat seuraavan kulman takaa lähtevästä tiestä joka vie sinut kiinnostavaan paikkaan Ehei, sitä pitää ihan itse tietää mille kärrypolulle kääntyä milloinkin. Nähtävyyksiä kuitenkin on aivan joka kulman takana, mutta näiden luokse ei varsinaisesti eksy vahingossa, siitäkään huolimatta että ne on ripoteltu tasaisesti ympäri maata. Sopivalla suunnittelulla pystyt ketjuttamaan nähtävyyksien kiertelyn mukavaksi lenkiksi, jossa välimatkat kahden pisteen välillä pysyvät parhaimmillaan muutamissa kymmenissä kilometreissä. Vaihtoehtoisesti toki voit olla suunnittelematta, käyttää “minnekäs sitten seuraavaksi mentäisiin”-lähestymistapa ja ajella siksakia näiden samojen nähtävyyksien välillä, kuluttaen valtavasti turhaa aikaa autossa.
Reitin suunnittelussa ainakin itse koin TravellersPointin ja Googlen erittäin hyödylliseksi yhdistelmäksi. Googlen avulla etsin kaikkein mielenkiintoisimmat nähtävyydet, löin ne TravellersPointin reitinsuunnittelutyökaluun ja lopuksi määrittelin listalla paikkojen järjestykset siten, että turhaa edes-takas-suunnittelua ei tarvinnut. Olen joskus jopa mainostanut että Google Maps olisi suurin ystäväni – miksi en sitten tällä kertaa sitä käyttänyt? No, yritin kyllä, mutta GoogleMapsissa on kartalle tuleville pisteille maksimimäärä 10 (8 välipistettä + alku- ja loppupiste) ja sehän ei riitä mihinkään täällä. TravellersPointissa yli 20 paikkaa saa helposti yhdelle reitille ja reitin tallennettua. Matkalla tästä oli sitten hyvä käydä katsomassa että mitä seuraavaksi olisi vuorossa. Isommalla porukalla matkustettaessa parasta on, että suunnitelmasta saa lähetettyä annettua matkaseuruelle linkin, josta katsoa reittiä ja he voivat halutessaan myös muokata sitä. Harvoin tällaisia työkaluja tulee tarvittua, mutta silloin kun niitä tarvitsee, on mahtavaa että joku on sellaisen jo kehittänyt!
Islanti ei ole järjettömän kallis
Jostain kumman syystä Islantia pidetään aivan järisyttävän kalliina kohteena. Matkallamme ihan yllätyin, kuinka edullista täällä lopulta olikaan. Kuten jo mainittua, niin suurin osa nähtävyyksistä on ilmaisia, auton vuokraaminen on varsin kohtuullisen hintaista ja ruokaa sai ravintolasta ihan samaan hintaan kuin Suomessakin. Lisäksi edullista majoitusta löytyy jokaisesta pikkukylästä. Kallis maa Islanti toki on jos vertaa moniin muihin matkakohteisiin, mutta oma mielipide on, että verrattuna Suomen hintoihin, ei kovin järisyttävää eroa hinnoissa ole. Toki täytyy muistaa että me emme maassa olleet korkeimman sesongin aikaan, joten esimerkiksi majoitusten hinta oli osittain ehkä sen vuoksi maltillinen.
4 comments
Hei! Olen itse lähdössä lokakuussa Islantiin juurikin viideksi päiväksi ja on yksi asia minkä kanssa tässä painiskelen itse. Pukeutuminen. Oliko teillä jo lokakuussa (jos vielä muistat) vettä/tuulta hylkivät toppavaatteet vai menittekö vielä vähän kevyemmällä päällysvaatteilla? Kiitos jo etukäteen jos pystyt neuvomaan. 🙂
Moi! Ihanaa reissua Islantiin! Meillä oli ainakin tuolloin kohtuullisen lämpimät kelit (verrattavissa etelä-suomen keleihin) ja luotettiin tuolla reissulla kerrospukeutumiseen. Veden- ja tuulenpitävät ulkovaatteet on kyllä Islannissa erittäin suositeltavat, mutta ainakaan tuolloin ihan toppavaatteille ei ollut tarvetta.
Hei! Oliko teillä nelivetoauto vuokralla? Ollaan maaliskuussa lähdössä ja mietitään oisko parempi ottaa neliveto vai pärjääkö pikkuautolla 😀
Moi, meillä oli neliveto, mutta lähtökohtaisesti pikkuautollakin pärjää hyvin suosituimpien reittien varrella, vaikka iso auto tuokin mukavuutta ja joustavuutta jonkin verran. Ihanaa reissua teille! 😊