Ennen Myanmarin matkaamme vietin lukemattomia tunteja etsien tietoa maasta, selvitellen paitsi potentiaalista reittiä, tutustuen kohteisiin, sekä koittaen ymmärtää mitä on edessä. Havaitsin jo hyvissä ajoin netin olevan pullollaan hyvin ristiriitaisia tietoja käytännön asioista, kuten myös kohteista. Oli vaikea kunnolla varautua tulevaan ja Myanmariin laskeutuessa pienoinen epätietoisuus tulevasta valtasikin mieleni, kuten jo maan ensifiiliksistä kirjoittaessani kerroin – en yksinkertaisesti ollut varma mitä odottaa.
Myanmar muuttuu tällä hetkellä valtavaa tahtia. Näin matkan jälkeen on ollut hauska huomata, miten lyhyessäkin ajassa on menty eteenpäin, kun olen keskustellut ihmisten kanssa jotka maassa ovat vierailleet aiemmin. Käytännöt ja palveluiden taso kehittyvät valtavaa vauhtia – se mikä vielä vuosi sitten oli sulaa mahdottomuutta, onkin nykyään arkipäiväistä. Huomasin matkalla, että netistä löytyy valtavasti vanhentunutta tietoa käytännön asioista Myanmariin matkaavan kannalta – asioita joiden tietäminen olisi helpottanut paljon, tai ainakin rauhoittanut mieltäni ennen matkaa tai helpottanut valmisteluita. Siksi tähän väliin ajattelinkin kasata ylös muutamia käytännön vinkkejä ja omia havaintojani tuosta ihmeellisestä ja upeasta maasta.
Lisääntyvä turismi on sekä uhka että mahdollisuus
Totesin jo aiemmin että turismi Myanmarissa on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Siinä missä vuonna 2012 turisteja oli vain puoli miljoonaa vuodessa, odotetaan tänä vuonna määrän olevan jo 10 miljoonaa – tuplasti viime vuoteen verrattuna. Tämä luonnollisesti aiheuttaa paljon positiivista kehitystä turistin kannalta esimerksiksi lisääntyvien palveluiden muodossa, mutta toki myös niitä negatiivisia vaikutuksiakin. Isoja hotelleja tupsahtelee maahan kuin sieniä sateella ja jo tälläkin hetkellä bussilippuja voit varata jo netistä, mutta muut länsimaiset vaikutteet ovat vielä hyvin lapsenkengissä ja monet mukavuudet vähissä. Kokista toki oli tarjolla jokaisessa ravintolassa ja wifi löytyi lähes poikkeuksetta hotelleilta ja jopa Baganin lentokentältä, mutta muun muassa yhtäkään pikaruokaravintolaa, tai suuria tunnettuja vaateliikkeitä ei näkynyt koko maassa. Mutta tämä varmasti muuttuu. Valitettavasti samalla kun saatat pystyä syömään BigMac-aterian Yangonin keskustassa, lisääntyvät turistimäärät tunnettujen nähtävyyksien ympärillä valtavasti ja ”only for you my friend”-tyyliset kaupustelut puhtaasti turisteille suunnattuihin palveluihin lisääntyvät väistämättä, haudaten aidon burmalaisen tunnelman alleen. Jo nyt oli havaittavissa, että osa paikallisista osasi ottaa ilon irti länsimaisen turistin lihavasta lompakosta, mutta pientä se oli vielä vaikkapa Thaimaahan verrattuna. Lisäksi suurimpien nähtävyyksien luona kävi jo nyt sellainen kuhina, että rehellisesti sanoen hirvitti ajatuskin siitä, että turistimäärät vielä tuosta merkittävästi lisääntyisivät.
Myanmar on helppo matkakohde
Vaikka palvelut ja länsimaisen turistin arvostamat mukavuudet ovat vielä kovin vähäisiä, on Myanmar varsin helppo matkustuskohde. Entisenä brittien siirtokuntana englantia puhutaan maassa varsin laajalti, vaikkakaan ei ehkä enää kieliopillisesti oikein, tai puhtaasti ääntäen. Lisäksi esimerkiksi ruokalistat ovat hyvin monessa ravintolassa saatavilla myös englanniksi. Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita – apua saa aina.
Maan sisällä on helppo, mutta hidas liikkua. Bussit kulkevat säännöllisesti ja turistien suosimilla reiteillä matkan voi tehdä VIP-luksusbusseilla. Lyhyeenkin siirtymään on hyvä varata useampi tunti, sillä tiet ovat monin paikoin heikkokuntoiset. Myös junat kulkevat ahkeraan, mutta eteneminen on tuskastuttavan hidasta, vielä bussejakin hitaampaa.
Pääkohteiden välillä liikennöi myös lukuisia paikallisia lentoyhtiöitä ja hinnat ovat kohtuulliset. Me päädyimme lentämään Baganista Yangoniin Golden Air- lentoyhtiöllä. 100€/hlö hintaiset liput varasimme lähtöä edeltävänä päivänä hotellimme respasta. Vaikka hieman etukäteen arvelutti mitä tuleman piti, oli kokemus varsin positiivinen.
Hotellitarjontaa alkaa olemaan jo melko mukavasti ympäri maata, mutta hinta-laatusuhteeltaan ne ovat hieman vaikkapa esimerkkinä Thaimaata heikompia, etenkin kun suhteuttaa hinnat maan muuhun hintatasoon. Hotellit on helppo varata etukäteen netissä, eikä meillä näiden suhteen ollut mitään ongelmaa.
Myanmar ei ole nuorison bilekohde
Hauskoja havaintoja matkan varrella oli muun muassa se, että me olimme lähes poikkeuksetta juniori-kastissa muihin matkailijoihin törmätessä. Myanmar ei siis ainakaan ole vielä kuuma kohde nuorten reppureissaajien keskuudessa, sen sijaan törmäät lukuisiin harmaantuneisiin pariskuntiin tai ryhmiin läntisestä Euroopasta.
Terveys ja turvallisuus
Myanmar on uskomattoman turvallinen kohde. Pimeällä kadullakaan ei tarvitse pelätä, sillä rikollisuus on hyvin vähäistä, kiitos vahvasti buddhalaisen kansan. Toki normaali varovaisuus on kannattavaa – rahasi varmasti lähtevät kävelemään jos jätät ne vartioimatta pitkäksi aikaa pöydälle. Terveyden suhteen normaalit varotoimet ovat paikallaan ja lisäksi kannattaa muistaa että maan terveydenhuollon palvelut ovat hyvin alkeelliset. Denguekuumetta ja malariaa esiintyy laajalti, joten hyttysiltä kannattaa suojautua ja malarialääkitys ottaa, mikäli matkaat Mandalayn ja Yangonin ulkopuolelle.
Viisumi
Viisumin suhteen löysin ehkä eniten ristiriitaista tietoa etukäteen. Maahan vaaditaan lähes kaikilta ulkomaalaisilta viisumi, jonka onneksi saa nykyään varsin helposti hankittua netistä. Viisumi maksaa 50usd ja sen saamiseen on varattava kolme päivää anomuksesta. Kuukauden mittainen oleskelulupa putoaa sähköpostiisi ja se on käytettävä kolmen kuukauden kuluessa myöntämisestä – tämän siis voi hoitaa jo hyvissä ajoin ennen matkaa kuntoon kunhan tiedät mille lentokentälle olet saapumassa. Printattu vahvistus tulee ottaa mukaan maahan tullessa.
Vain noin vuosi sitten e-viisumilla maahan sai tulla vain Yangonin lentokentän kautta, mutta nykyään e-viisumilla voit saapua myös Mandalayn tai Naypidaw:n kentille. Joissain paikoissa virheellisesti sanotaan, että viisumin voi hankkia myös vasta kentältä maahan saapuessaan, mutta tämä koskee vain business-viisumia hakijoita. Meidän kohdallamme ainakin lentoyhtiö tarkisti viisumin tilanteen lähtöselvityksessä, eikä ilman pätevää dokumentaatiota maahan olisi asiaa. Vaihtoehtoinen tapa on marssia maan suurlähetystöön esimerkiksi Bangkokissa, mutta vaikka tämä ilmeisesti jonkin verran halvempi tapa onkin, kuluu tähän helposti kokonainen päivä, kun hakemukset vastaanotetaan tietyn aikaikkunan sisällä aamupäivällä, ja viisumit voi noutaa vastaavasti iltapäivällä.
Raha
Ensimmäisiä käytännön vinkkejä joita luin Myanmarin suhteen oli, että maassa ei ole automaatteja, eikä myanmarin kyateja olisi mahdollista vaihtaa etukäteen. Useassa lähteessä kehotettiin ottamaan reilusti dollareita matkaan, eikä mitä tahansa dollareita, vaan uunituoreita, taittamattomia ja täysin virheettömiä yksilöitä – muut eivät kuulemma kelpaisi. Kaikki täyttä pötypuhetta, paitsi se, että etukäteen maan valuuttaa ei ole saatavilla.
On toki totta, että maaseudulla ei automaatteja varmasti ole helposti saatavilla, mutta ainakin Yangonissa, Baganissa ja Mandalayssä näitä löytyi yllin kyllin. Meillä oli maahan tullessa 20 USD taskussa ja saman verran taisi olla lähtiessäkin. Kaikki tarvittava saatiin nostettua automaateista luottokortilla. Kaikki automaatit eivät toki toimineet ongelmitta, mutta jokaisesta kaupungista kyllä rahaa saatiin silloin kun sitä tarvittiin. Jos haluaa pelata varman päälle, niin dollareita voi toki ottaa mukaansa, niillä kun voi maksaa kaikkialla siinä missä kyateillakin. Ja ei, niiden ei tarvitse olla täydellisessä kunnossa, kunhan ovat ehjiä.
Hintataso
Maa on halpa, mutta monista turistien suosimista palveluista veloitetaan selkeästi yleistä hintatasoa korkeampi hinta. Hotellit, ravintolat ja taksit veloittavat summia, joihin vain kourallisella paikallisista olisi varaa. Vaikka hotellien ja ravintoloiden hinnat ovat kiinteitä, etenkin taksikuskien kanssa kannattaa tingata – ainakin me saimme hinnasta aina vähintään 30% pois, yleensä enemmänkin. Useissa nähtävyyksissä turisteilta veloitetaan pääsymaksu, joka yleensä suuruusluokaltaan on euron tasoa, joissain myös kameran käytöstä veloitetaan.
Alla muutamia suuntaa antavia hintoja, joita maksoimme (1000kyat = 0,7€):
- Alle 10km taksi kaupungissa 3000-4000 kyat
- Koko päivän retki omalla kuskilla 30- 40 000 kyat
- Ruoka-annos keskitason ravintolassa 2000-4000 kyat, paikallisten kuppiloista halvin 1000 kyat
- Olut (iso pullo) kaupassa 1200kyat, ravintolassa 2000-3000kyat
- Vesi 1l kaupassa 200, kadulta 300-400
Huomioi pukukoodi!
Myanmarilaiset pukeutuvat varsin konservatiivisesti. Sekä naiset, että miehet pukeutuvat perinteiseen pitkään lanteille kiedottuun saronkiin ja olkapäät peittävään paitaan. Paljasta pintaa ei kaduilla nähdä. Vaikka turisteille samanlaisen pukukoodin noudattaminen ei ole pakollista yleisillä alueilla, koetaan se paikallisia kunnioittavana jos nyt et aivan minimaalisessa vaatetuksessa tarpoisi kaduilla. Sen sijaan temppeleihin suunnatessa peittävä vaatetus on tarpeen – polvet ja olkapäät tulee olla peitettynä, eikä kaula-aukko saa paljastaa liikaa ihoa. Tämän vuoksi etenkin naisilla ylimääräinen huivi tulee tarpeeseen, jotta sen voi kietoa olkapäille jos lyhythihaisella paidalla satut muutoin kulkemaan. Myös kengät tulee riisua aina temppeleihin mennessä. Koska monessa kaupungissa temppelit ja muut uskonnolliset paikat muodostavat valtaosan kiinnostavista kohteista, on kannattavaa suosiolla pukeutua aamusta iltaan ”temppelikelpoiseksi” ja miettiä jalkinevalintaa etukäteen – hankalasti riisuttavat ja monimutkaisesti kiinnitettävät kengät alkavat varmasti jo ennen puolta päivää ärsyttämään, joten yksinkertaiset sandaalit tai varvastossut ovat allekirjoittaneen ehdoton suositus!
Kuten jo aiemmin totesin, Myanmar on näinkin kehittyväksi maaksi yllättävän helppo matkaajalle. Se on myös valtavan hieno maa ja erinomainen matkakohde, tarjoten monipuolisesti vaihtoehtoja erilaisille matkailijoille. Taisin jo aiemmin mainita, että maa meni kertaheitolla suosikkeihini ja olenkin tässä jo viimeisten viikkojen aikana suositellut lämpimästi sitä matkakohteena monelle, nyt teen sen myös sinulle – suuntaa ihmeessä Myanmariin ennen kuin on liian myöhäistä!
4 comments
Taas kerran todella käytännöllistä tietoa. Myanmar ei ollut ihan seuraavien vierailukohteiden joukossa, mutta tämän luettuani mietin uudelleen. Huomasitko lentoja varatessa, mistä kautta Myanmariin yleisemmin lennetään ja minkä muun maan saisi yhdistettyä samaan reissuun? Paljonko Myanmariin kannattaa mielestäsi varata aikaa?
Kiitos! 🙂 Kyllä ehdottomasti suosittelen harkitsemaan, vaikka toki jokainen kokee kohteet eri tavoin ja kaikki ei sovi kaikille niin ainakin itselläni Myanmar nousi suosikkikohteiden joukkoon heittämällä! Me lensimme Mandalayhin Bangkokista ja jatkoimme Yangonista matkaa Kuala Lumpuriin, noilla väleillä ainakin oli reippaasti tarjotaa ja ne helpottavat myös muiden kaakkois-Aasian maiden yhdistämistä Myanmarin reissun yhteyteen, myös Kiinasta ilmeisesti lennetään melkoisen hyvin jo, muutoinkin lentoyhteyksiä maahan lisätään koko ajan.
Tuo aika-kysymys on hieman hankala, toisille riittää viikko resortissa rannalla, toiset tykkäävät tutustua rauhassa kaikkiin syrjäisimpiinkin paikkoihin. Itsellä puolitoista viikkoa riitti kyllä päänähtävyyksien kiertämiseen, mutta tuntui silti että aika loppui kesken – siitäkin huolimatta että en tykkää liian pitkään pysyä samassa maassa. Sanoisin että reilu kaksi viikkoa olisi riittänyt siihen, ettei polttavaa tarvetta uudelleen Myanmariin suuntaamiselle olisi, nyt tuntuu että toinen puolitoista viikkoa menisi milloin vain tuolla vielä muita kohteita kiertäessä. Eli kyllä ainakin kolme viikkoa saa kulumaan helposti reippaammallakin tahdilla edetessä kun kiertelee kaupungit ja vähän maaseutua, sekä tutustuu rannikkoon.
Kiitos todella paljon tasta kattavasta paketista! Lahto myanmariin muutaman viikon paasta, ja tosiaan tieto edelleen vahaista ja ristiriitaista vaikka turismi onkin maassa rajahdysmaisesti kasvamassa. Huh, ei malttaisi odottaa, upeita kuvia!
Oi, ihanaa matkaa, nauttikaa! Vaikka tuolla juuri tuli käytyä niin melkein tässä hieman jopa kateeksi käy! 😉